ΑΠΟΨΗ: Καλύτερα­ Να ­Μας­ Αφήσουν ­Ήσυχους!

 

Παναγιώτης Σ. Μακριάς

Εκδότης του περιοδικού “Estiator”

Νέα Υόρκη

Το πρόβλημα της παροχής ψήφου στους απόδημους Έλληνες, είναι πολύ περισσότερο σοβαρό και περίπλοκο από όσο το φαντάζονται, όσοι το υπόσχονται, το υποστηρίζουν και το διεκδικούν σαν «δικαίωμά».

Και ναι μεν υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτό στον καταστατικό χάρτη της χώρας, αλλά ο συνταγματικός νομοθέτης δεν προσδιορίζει ποιους θεωρεί σαν «Έλληνες» του εξωτερικού. Είναι οι γεννημένοι στην Ελλάδα αλλά και τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν σε άλλες χώρες;  Θα δοθεί το δικαίωμα της ψήφου και στα παιδιά τους; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε όλοι που ζουν εκτός Ελλάδος (πρώτη και δεύτερη γενιά) θα έχουν αυτό το δικαίωμα!!!

Μια πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ψήφος πρέπει να δοθεί στους «Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό» δεν διευκρινίζει το θέμα. Αν έλεγε ότι το δικαίωμα αυτό έχουν όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα και διαμένουν εκτός αυτής, χωρίς να έχουν αποκτήσει άλλη υπηκοότητα, θα βοηθούσε την όλη συζήτηση. Αλλά, η ψήφος όλων που ζούμε στην Αμερική, μας είναι τελείως αχρείαστη αφού η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης γενιάς έχουμε δώσει τον όρκο αφοσίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και ψηφίζουμε εδώ.  Αυτό, μας αφαιρεί το δικαίωμα του δίπορτου. Παλαιότερα, ο Αμερικανός που μετείχε σε εκλογές ξένης χώρας, έχανε την αμερικανική υπηκοότητα.

Όπως κατ΄ επανάληψη σημειώσαμε, καλύτερα να μας αφήσουν ήσυχους τα ελληνικά κόμματα. Δεν μας χρειάζονται τα προεκλογικά πάθη και οι πεζοδρομιακές αντιπαραθέσεις που χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Καλύτερα να κοιτάξουν πως να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, το έγκλημα και την διαφθορά, και πως θα βγάλουν την χώρα από την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία την οδήγησαν. Και εμείς εδώ, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ανακατευόμαστε στα πολιτικά της Ελλάδος υποστηρίζοντας το ένα ή το άλλο πολιτικό κόμμα. Ούτε είναι σωστό οι ομογενείς που ζουν 5,000 μίλια μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, να επηρεάζουν με μερικούς ψήφους το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας έτσι την λαϊκή βούληση. Ο κομματισμός θα οδηγήσει σε διαίρεση. Γι’ αυτό, η ομογένεια επιβάλλεται να παραμείνει ενωμένη. Μόνο έτσι μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρώτη πατρίδα.