“Έφυγε” ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μούγιαρης

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 74 ετών ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Νίκος Μούγιαρης.

Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μούγιαρης μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 19 ετών, τον Απρίλιο του 1964.  Υπήρξε πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA Products με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών οργανισμών της Ομογένειας. Επρόκειτο για έναν από τους επιφανέστερους ομογενείς με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αλλά και στην γενέτειρά του Κύπρο και σ’ όλα τα κέντρα του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ηγετικά στελέχη των Αποδήμων Κυπρίων με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Ανακοινώνοντας το θάνατό του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας αναφέρει ότι «ένας φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, ο Νίκος Μουγιάρης παρακολούθησε σπουδές στη χημική μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη Mana Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως.

Αληθινός πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι σηματοδοτήθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island.

Νίκος πίστευε στη «δύναμη του ενός» και πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να κάνει τη διαφορά, ακόμα κι αν έπρεπε να το κάνει μόνος του. Ο Νίκος Μουγιάρης αφιέρωσε στον ελληνισμό και στον κόσμο, το πνεύμα, την ψυχή, τη νοημοσύνη και την καλή θέλησή του.

Δυστυχώς πριν δύο περίπου χρόνια σκοτώθηκε ο γιός του και από τότε ο εμπνευσμένος από τα ελληνικά ιδεώδη ομογενής επιχειρηματίας δεν μπόρεσε να συνέλθει.

Πίσω του αφήνει την αγαπημένη του σύζυγο Κάρολ και την κόρη Αριάνα, τους εγγόνους, τον αδελφό Γεώργιο αλλά και μυριάδα συναγωνιστών που μοιράστηκαν τα πάθη του και αγωνίστηκαν στο πλάι οτυ για τα ίδια αίτια.   Σημειώνεται πως το Σάββατο, στο Λονδίνο, ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο γάμος της κόρης του.