Χαμηλή τηλεθέαση είχε η συνέντευξη Τσίπρα- Οι ΑΝΕΛ δεν δίνουν ψήφο

Αθήνα.- Συνέντευξη έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, και στην Έλλη Στάη, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε της «Συμφωνίας των Πρεσπών», μίλησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ έστειλε και σαφή μηνύματα στον Πάνο Καμμένο.

Ωστόσο η είδηση είναι στο ότι οι Έλληνες τηλεθεατές, γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα, προτιμώντας να δούν άλλα προγράμματα σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια!

Συγκεκριμένα, η τηλεθέαση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του OPEN ήταν από τις χαμηλότερες που έχει σημειώσει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός σε ανάλογες τηλεοπτικές εμφανίσεις του!

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, το ποσοστό κινήθηκε στο 14,5% για το σύνολο και μόλις στο 11,1% για το δυναμικό κοινό. Στο υψηλότερο τέταρτο δεν ξεπέρασε το 16,2%.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του Alpha στις 8 Νοεμβρίου 2018 είχε κάνει μέσο όρο 27,2%, ενώ σε τέταρτο είχε αγγίξει το 40%!

Πάντως, Ο Κώστας Κατσίκης λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Open και μια ημέρα πριν από την συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης έδωσε την πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΑΝΕΛ, δείχνοντας προς το οριστικό διαζύγιο και το δρόμο προς τις κάλπες, εφόσον ισχύσουν όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός.

«Ο Πάνος Καμμένος το έχει πει, φεύγουμε. Αυτό τι σημαίνει; Παύουμε να είμαστε ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν δίνουμε εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Κατσίκης μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής.

Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα και στους διαφωνούντες βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι μετέχουν στην κυβέρνηση πως πρέπει να εγκαταλείψουν τα πόστα τους αν λάβουν τέτοια εντολή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν υπουργοί, με τους οποίους δεν έχει επικοινωνήσει για να γνωρίζει τι θα πράξουν.

Στη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός υποστήριξε

η δέσμευση ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και μάλιστα πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές, ανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο OPEN. Σημείωσε ωστόσο με έμφαση και αρκετές φορές ότι ο κ. Καμμένος θα διαχωρίσει μεν τη θέση του από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

«Πιστεύω πως ούτε ο κ. Καμμένος, ούτε κάποιος άλλος βουλευτής των ΑΝΕΛ θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν αυτό,  θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό ακριβώς θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μαξίμου.

«Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δε θα διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων μας, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας ότι στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό ακριβώς είχε πει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία – για άλλη μία φορά – προκάλεσε να καταθέσει.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι αν προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, είπε αρκετές φορές επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα φτάσει εκεί και ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες, αυτό θα γίνει πριν από τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημείωσε δε για πρώτη φορά ότι αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων τότε – ακυρώνοντας επί της ουσίας τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας – θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα και αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίες» είπε αρχικά, αλλά κατόπιν διευκρίνισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, πριν από τις πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, το νομοσχέδιο για την προστασία Α΄ κατοικίας, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

«Θα ξεφτιλιστούμε αν…»

«Θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια και δεν την κυρώσουμε εμείς» είπε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας έκπληξη, ενώ αναφερόμενος τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Καμμένο, είπε ότι «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιτέθηκε δε με δριμύτητα εναντίον του κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι «κερδοσκοπεί και ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο και όσα λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό».

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα, ως φαίνονται και ο ίδιος πιστεύει, θα κυλήσουν ομαλά στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε, θα στείλει τις αλλαγές στα κόμματα προς ενημέρωση μόλις φτάσει το σχετικό κείμενο στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

«Είμαι βέβαιος ότι η χώρα δε θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες. Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί. Ωστόσο η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι είναι η Ν.Δ. που έχει πάρει βουλευτές (αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Θεοχάρη ) από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μία φορά είπε ότι θα στηριχθεί στους 145 βουλευτές και τους τέσσερις του Ποταμιού για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό πήρε 154 ψήφους, μετρώντας δηλαδή στις ψήφους στήριξης της κυβέρνησής του τους 152 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, την ψήφο της κ. Παπακώστα και του κ. Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων που ψήφισε θετικά στον προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό και διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι υπουργός, αλλά για το αν έχει σταθερότητα η χώρα», ενώ αποκάλυψε ότι αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση το 2020 τότε θα προτείνει και πάλι τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για ανανέωση της θητείας του.

«Η οικονομία είναι το δυνατό μας χαρτί» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας για άλλη μία φορά ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαλαν τη χώρα σε μνημόνια αλλά η δική του κυβέρνηση την έβγαλε από τα μνημόνια και έφερε την ομαλότητα. Δεν απάντησε στην ερώτηση γιατί η οικονομία δεν μπορεί να βγει στις αγορές και πότε θα γίνει αυτό, ενώ αναφορικά με τη 13η σύνταξη είπε ότι δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, είπε επί λέξει: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2020, θα γίνει».

«Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να αφήσουν όλοι τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, επανέλαβε τη φράση Παπαγγελόπουλου ότι «είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» ενώ υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά τον κ. Πολάκη. Υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έκανε απλά ένα λάθος και όχι παρέμβαση, όπως τον κατηγορούν», ενώ παρέμβαση χαρακτήρισε τις μηνύσεις κατά δικαστικών λειτουργών. «Εύχομαι όλοι οι πολιτικοί και ιδεολογικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δε θα κουκουλώσει» είπε.

Νωρίτερα, την απόφαση να αναβάλει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του έλαβε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, λόγω των πολλών απουσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο, ενώ το κλίμα που κυριαρχεί στους ΑΝΕΛ είναι βαρύ. Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο., αλλά και της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ενώ ως σημάδι αποχώρησης από την κυβέρνηση, εκλήφθηκε το σποτάκι με την αλλαγή του σήματος του κόμματος.

Μετά και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, όλα δείχνουν ότι η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, θα σημάνει και τη λήξη της κυβερνητικής τους συνεργασίας. Το ερώτημα πλέον είναι αν οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν και την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή όχι και αν στο πρώτο σενάριο, θα επιφέρει και την αρχή μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση ή θα ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Όπως θέλησε να περάσει ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή του συνέντευξη, ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν και οι ψήφοι για τις δύο ψηφοφορίες (κατά χρονική σειρά ψήφος εμπιστοσύνης – κύρωση συμφωνίας των Πρεσπών). Οι πληροφορίες λένε ότι για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζουν ακόμα πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την Κατερίνα Παπακώστα, τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ, και την ψήφο των Θανάση Παπαχριστόπουλου και Έλενας Κουντουρά.

Στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας υπολογίζει τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ψήφο της κ. Παπακώστα, την ψήφο του κ. Δανέλλη ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, τις ψήφους των Θ. Παπαχριστόπουλου, Κ. Ζουράρι, Β. Κόκκαλη, Ελ. Κουντουρά, και Γ. Σαρίδη.