Επαναφορά του Μακεδονικού στο ΣΑ του ΟΗΕ στηρίζει η Ρωσία

Νέα συζήτηση του Μακεδονικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει η Ρωσία, στον απόηχο της απόσυρσης Καμμένου από την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα ότι αγνοεί την άποψη των πολιτών της όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών.

Τρεις ημέρες μετά υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από την Βουλή των Σκοπίων το υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα καταγγέλλει συνεχιζόμενη προσπάθεια τεχνητής αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, αφήνοντας αιχμές για πιέσεις από το εξωτερικό.

Η Ρωσία σημειώνει πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι εκρηκτικές, σχολιάζοντας σκωπτικά την επιλογή της κυβέρνησης να μην θέσει την συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα – όπως είχε ζητήσει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ρωσική διπλωματία καταγγέλλει επίσης πως η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ παραγνωρίζει την «πλειοψηφία» των πολιτών – που δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου – αλλά και την αντίθεση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ στην συμφωνία.

Εΐδικότερα,

Η Ρωσία έθεσε πλέον καθαρά το ζήτημα της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή την «Βόρεια Μακεδονία» στον ΟΗΕ και επικρίνει τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο όλο θέμα. Να σημειώσουμε ότι η Μόσχα ρίχνει το βάρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι εκεί μπορεί να προβάλλει βέτο και μπλοκάρει την ένταξή της ως «Βόρεια Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» εδω και 29 χρόνια, αλλά δέχεται την ύπαρξη αυτού του κράτους στον ΟΗΕ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως προέβλεπε η ελληνοσκοπιανή ενδιάμεση συμφωνία.

«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

“Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της ‘μακεδονικής’ νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Aξίζει να επισημανθεί ότι στην Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών προωθούν, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος».

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».

«Η απόφαση της Bουλής της ΠΓΔΜ που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ. Η θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, «το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν η Ρωσία θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα Σκόπια, που τώρα είναι ενταγμένα ως FYROM στον ΟΗΕ, δεν θα μπορούν να ενταχθούν ως «Βόρεια Μακεδονία». 

Η ρωσική στόχευση: Να μην καταστεί δυνατή η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία» από την στιγμή που δεν θα τεθεί εντός ΟΗΕ το κράτος με τη νέα ονομασία!

Η ΑΘΗΝΑ

Απαντώντας στις «βολές» της Μόσχας για επιρροή του ξένου παράγοντα και στο μήνυμα για νέα συζήτηση του Μακεδονικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Αθήνα τονίζει πως η συμφωνία αποτελεί «διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

Η ελληνική πλευρά καλεί την Ρωσία να απόσχει από ανάλογες δηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας». Εκφράζει τον προβληματισμό της για τις συνεχιζόμενες επικρίσεις της Μόσχας όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Μακεδονικού.

Τέτοιες θέσεις «παραβλέπουν» την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, αναφέρει το ΥΠΕΞ, καλώντας μάλιστα την Ρωσία να σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού όσον αφορά τον όρο «Μακεδονία» και να υιοθετήσει εφεξής την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» για την γειτονική χώρα.

Όσον αφορά την μνεία που κάνει το ρωσικό ΥΠΕΞ στην απόσυρση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, η Αθήνα σημειώνει πως ότι οι επικλήσεις στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις φίλων χωρών «δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας».

«Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος», προσθέτει η ελληνική διπλωματία.