Οι έξι που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα – Το «deal» με τον Καμμένο

Αθήνα.- Το “πολιτικό σκάκι” των τελευταίων ημερών οδήγησε στο διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά από τέσσερα χρόνια. Υπό ορισμένες συνθήκες, όμως, θα μπορούσε η σημερινή απόφαση να “βολέψει” και τους δυο πρώην εταίρους. Δυσαρέσκεια, ωστόσο υπάρχει και στα δυο στρατόπεδα. Από τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι ο συγκυβερνήτης του δεν έμεινε μέχρι τέλος πιστός στη συνεργασία που ξεκίνησε το 2015 και από τον Πάνο Καμμένο για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κρατήσει στα χαρτοφυλάκια τους “αποστάτες” υπουργούς των ΑΝΕΛ.

Στο Μαξίμου ευελπιστούν σε ένα ανέφελο χωρισμό αφού, εκτός απροόπτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεί τους 6 βουλευτές για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης εκτιμάται ότι θα δώσουν τη θετική τους ψήφο στον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα θα έχει την ευκαίρια να τολμήσει, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, το άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς, αφού για πολλά στελέχη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν το μεγάλο “βαρίδι”.

Στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ ευελπιστούν να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα. Αυτό τον δρόμο έδειξε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον Κώστα Ζουράρι. Από τη στιγμή που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το “ναι” που αναμένεται να πει στη ψήφο εμπιστοσύνης δεν συνδέεται με παραμονή σε κάποια υπουργική καρέκλα θεωρείται βέβαιο πως δεν θα διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο. Αυτό σημαίνει πως θα έχει 4 βουλευτές και όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ψάχνει από τη “δεξαμενή” των ανεξάρτητων τουλάχιστον ένα ακόμα πρόσωπο.

Θα μπορούσε να είναι ο Γιώργος Λαζαρίδης που αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ τον περασμένο Ιούνιο; Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής β΄ Θεσσαλονίκης σε δισέλιδη επιστολή του είχε προτάξει τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών, με την επισήμανση ότι αυτή πρέπει να υπερψηφιστεί από πλειοψηφία 3/5 της Βουλής.

Όσον αφορά τον Βασίλη Κόκκαλη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται με ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος φέρεται να διευκρινίζει πως στην Κίνα βρέθηκε μετά από πρόσκληση του ομολόγου του και ότι το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο. Αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα αφού θα πρέπει να είναι παρών και στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας ήταν φανερό πως η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης είναι τα δυο πρόσωπα που στοχοποίησε. Μετά τις  εξελίξεις οι ΑΝΕΛ ξεκινούν μια νέα εκστρατεία προκειμένου να απευθυνθούν στο πατριωτικό τους κοινό. Τόσο καιρό η κριτική που δεχόταν ο Πάνος Καμμένος ήταν πως παρά τη δέσμευσή του δεν κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

 

πηγή:newpost.gr