Τι σημαίνει για το Brexit η ταπεινωτική ήττα της Μέι

Λονδίνο.- Αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα είναι η Βρετανία μετά την βαριά ήττα της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία της Βουλής για την συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Εάν η κυβέρνηση χάσει τότε η χώρα θα πάει υποχρεωτικά σε εκλογές, ενδεχομένως όχι άμεσα. Στην περίπτωση που η Τερέζα Μέι καταφέρει να καταψηφιστεί η πρόταση μομφής θα δυσκολευθεί πολύ στα επόμενα βήματα της.

Σήμερα η πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο στις 12:45 τοπική ώρα. Στη συνέχεια και μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα θα τοποθετηθούν και άλλα μέλη της Βουλής και μετά θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Σε περίπτωση που οι Εργατικοί καταφέρουν να υπερψηφιστεί η πρόταση τους ο βρετανικός νόμος δίνει περιθώριο 14 ημερών στην κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές ή μπορεί να γίνει ανασχηματισμός.

Εάν δεν συμβεί τίποτα από τα δύο το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα δοθεί το χρονικό περιθώριο των 25 ημερών που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα εκλογική αναμέτρηση.

Στο ερώτημα εάν οι Εργατικοί θα καταφέρουν να συντρίψουν την Μέι η απάντηση που δίνει ο βρετανικός Τύπος είναι πώς αυτό το σενάριο είναι δύσκολο. Ωστόσο, αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές απεχθάνονται το σχέδιο εξόδου της Τερέζα Μέι αλλά δεν θα ήθελαν να δουν κυβέρνηση τους Εργατικούς. Επομένως είναι δύσκολο να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η Τερέζα Μέι θα καταφέρει να διατηρήσει το πόστο της. Σε αυτή την περίπτωση τότε θα πρέπει να ξεκινήσει να διαμορφώνει ένα Σχέδιο Β για την έξοδο από την Ε.Ε. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει διάλογο με όλα τα κόμματα προκειμένου το νέο σχέδιο να έχει την στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου. Έχει προειδοποιήσει, όμως, ότι αναμένει προτάσεις που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να μπλοκάρει μη ρεαλιστικές προτάσεις για το Brexit.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/394447/-ti-simainei-gia-to-brexit-i-tapeinotiki-itta-tis-mei-/#ixzz5ckmddoAp
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook