Μητσοτάκης: Η πλειοψηφία της γκαζόζας είναι κατάντια για τη χώρα

«Κατάντια» για την χώρα, χαρακτήρισε την σημερινή κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της σε ομιλία του από την Πάτρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί την λειτουργική υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και φέρνει τον πολιτικό ευτελισμό στη χώρα, εμφανίζοντας υπουργούς και βουλευτές να πατάνε σε δύο βάρκες και να αλλάζουν κόμματα με αντάλλαγμα μια καρέκλα.

«Η λειτουργία του Κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί. Ερωτήσεις δεν απαντώνται. Προτάσεις δεν συζητούνται. Υπουργοί σνομπάρουν τους βουλευτές και δεν εμφανίζονται. Και σε αυτά τα φαινόμενα λειτουργικής υποβάθμισης, προστέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτά ενός πρωτοφανούς πολιτικού ευτελισμού. Με βουλευτές που πατάνε σε δύο βάρκες και αλλάζουν κόμματα και απόψεις για μια καρέκλα.

Η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ένα έξυπνο χάσταγκ στο Twitter.  Είναι μια κατάντια για μια χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον ίδιο τόνο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «μια βαλκανική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του για συνδιαλλαγές:

«Σήμερα η χώρα κυβερνάται από μια κυβέρνηση μειοψηφίας που αναζητά ευκαιριακές πλειοψηφίες στη Βουλή για να νομοθετήσει. Άλλοι ψήφισαν τις Πρέσπες και άλλοι της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Βουλευτές ανταλλάσσουν την ψήφο τους με υπουργικές καρέκλες. Και τώρα δρομολογούνται πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να διατηρήσει ο κ. Καμμένος τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανές ότι «ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα ότι αν του διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, η κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέλαση την 25η Μαρτίου».

«Και ο κ. Τσίπρας σπεύδει να ενδώσει στον εκβιασμό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς φοβάται; Τι είναι αυτό που ξέρει ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας τρέμει μήπως αποκαλυφθεί; Τι είναι αυτό που έχει κάνει τον πρωθυπουργό να σκέφτεται μέχρι και την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής για να εξαγοράσει τη σιωπή του πρώην συνεταίρου του;»   «Δεν ξέρω τι υπάρχει καταγεγραμμένο στα τεφτέρια του συνεταιρισμού. Ξέρω όμως ότι ο εκβιαστής δεν σταματά ποτέ όταν τον ικανοποιείς.  Ζητάει και άλλα».

Προειδοποιήσεις σε Βούτση

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ειδάλλως, όπως είπε, «θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου». Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Βούτση, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Δεν μπορεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα να εξαρτάται από τον κάθε κύριο Παπαχριστόπουλο που τη μια μέρα λέει ότι θα παραιτηθεί και την άλλη τον βάζουν να περιμένει λίγο ακόμη.

Όπως και δεν μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι ντροπή για τη χώρα και δεν της αξίζει τέτοια  κατάντια». Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε το βλέμμα του στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης.

«Βλέπουμε υπουργούς να ασκούν προσβλητική κριτική κατά της Δικαιοσύνης και να εκθέτουν συγκεκριμένους δικαστές. Βλέπουμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να προεξοφλεί δικαστικές αποφάσεις. Βλέπουμε στοιχεία μυστικών δικογραφιών να κοινοποιούνται αδιακρίτως. Βλέπουμε κυβερνητικά στελέχη να επισκέπτονται ανώτατα δικαστήρια για να ενημερωθούν για την εξέλιξη εκκρεμών υποθέσεων.

Βλέπουμε υποθέσεις να σέρνονται, πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται, προστατευόμενοι μάρτυρες να καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις και εισαγγελείς να αποπέμπονται ο ένας μετά τον άλλον», είπε και συνέχισε:

«Βλέπουμε την προστατευόμενη του πρωθυπουργικού γραφείου κυρία Θάνου, τη μια μέρα να προεδρεύει στον Άρειο Πάγο και να στέλνει πολιτικές επιστολές σε ομολόγους της σε ευρωπαϊκά ανώτατα δικαστήρια.  Την επόμενη να διαπραγματεύεται στο Μέγαρο Μαξίμου συνδικαλιστικά θέματα του κλάδου ενόσω εκκρεμούσαν μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν την κυβερνητική πολιτική.

Την μεθεπόμενη να αναλαμβάνει πολιτικά καθήκοντα δίπλα στον πρωθυπουργό.  Και, τελικά, λίγο πριν την κατάρρευση της Κυβέρνησης να διορίζεται στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αποτελέσει το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά».

Για τα ΜΜΕ

Ως προς τα ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε μαζική και οργανωμένη επίθεση κατά της ελευθερίας της ενημέρωσης. Έκανε λόγο για «κυνική επιχείρηση ελέγχου του πεδίου των τηλεοπτικών αδειών», για «απόπειρα άλωσης του ΕΣΡ», καθώς επίσης και για «κατήφορο της Δημόσιας Τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων».

Ως προς το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τα δύο αυτά μέσα πως έχουν μετατραπεί σε κυβερνητικά φερέφωνα και επεσήμανε: «Καθυβρίζουν την αντιπολίτευση με χυδαίους χαρακτηρισμούς και βάλλουν έναντι όλων όσοι συμμερίζονται μια άλλη άποψη από τη δική τους.

Ταυτόχρονα, παρέχουν διαρκές και βολικό βήμα στα κυβερνητικά στελέχη για να προπαγανδίζουν ανέξοδα τις πολιτικές τους». Υποστήριξε επίσης πως «χθεσινοί εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ  μεταβλήθηκαν σε εκδότες καινούριων εντύπων, ξεχνώντας τα χρέη που είχαν από τα προηγούμενα» καθώς επίσης και ότι «η οσμή της νέας διαπλοκής, όμως, είναι ακόμη πιο αποκρουστική».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ένα πνεύμα ολοκληρωτισμού πάει να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή» και αναφερόμενος στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί συμμετοχής μόνο ακροδεξιών στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε: «Ο ολοκληρωτισμός επωάζεται στα λόγια του πρωθυπουργού πως όποιος δεν συμφωνεί μαζί του είναι μη σκεπτόμενος και πως όποιος διαδηλώνει για την άποψή του είναι φασίστας. Δεν έχει ξαναζήσει η χώρα τέτοια κατάντια, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός να αποκαλεί περίπου ηλίθιους όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική του.

Είναι μέγιστη προσβολή στη Δημοκρατία και δείχνει το βαθμό έπαρσης και αλαζονεία του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Η φράση αυτή και το στίγμα που τη συνοδεύει θα τον ακολουθεί για πάντα».