Βουλή: Πυρ ομαδόν σε ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολή των «έξι» και τις αλλαγές στον κανονισμό

Αθήνα.- Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας, η οποία εξετάζει τροποποιήσεις στον Κανονισμό που ρυθμίζουν κυρίως διοικητικά ζητήματα.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που απέστειλαν επιστολή στήριξης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρ ομαδόν

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με επιχειρήματα να αντικρούσει τις θέσεις των άλλων. Δεν είναι εύκολο όμως, διότι πολλές φορές σου έρχεται η φράση ‘κοίτα ποιος μιλάει’. Ήρθαμε εδώ να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και να απαντήσουμε στις συκοφαντίες» σχολίασε τις επικρίσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς. «Ο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει υποχρέωση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, διότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναδείχθηκε από την αντιπολίτευση σε μείζον πρόβλημα. Κέρδισε την πλειοψηφία, η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους. Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι στιγμιαίο αδίκημα, είναι διαρκής θέση μέχρι να ολοκληρωθεί μια θητεία μιας κυβέρνησης, ή μέχρι ο βουλευτής που έχει δώσει εμπιστοσύνη την αποσύρει», ανέφερε ο Αριστείδης Μπαλτάς και απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση:

«Θεμέλιο της θέσης του βουλευτή εντός του Κοινοβουλίου είναι η συνείδησή του. Μην ευτελίζετε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο τη συνείδηση των βουλευτών, και μάλιστα και των βουλευτών που ήρθαν σε εσάς» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε για την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής: «Ο κ. Τσίπρας και κ. Βούτσης είναι μέλη του ίδιου κόμματος και άρα αυτό που έγινε δημόσια, μπορούσε να μην γίνει δημόσια. Ο πρωθυπουργός με την επιστολή του συνεπώς, έθεσε ενώπιον του λαού και του Κοινοβουλίου την πολιτική άποψη του κόμματος του για το πώς έπρεπε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αυτή την ανοιχτή διαδικασία αποτύπωσε με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

«Καταγγέλλει η αντιπολίτευση ‘ωμή παρέμβαση’, ‘επιστροφή σε άλλα καθεστώτα’, ‘ασπόνδυλα’, ‘ντροπή’, ‘περατζάδα’, ‘πολιτική συναλλαγή’, ‘ρετάλια’, ‘κουρελού’. Αυτή η ορολογία πραγματικά μπορεί να προκαλέσει ευτελισμό της Βουλής», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Ας σκεφτούμε τους βουλευτές στους οποίους πέφτει το στίγμα του ευτελισμού κάθε μέρα. Δεν είναι εύκολο όλη την ημέρα να ακούς αυτούς τους ευτελισμούς. Αλλά μίλησε κανείς για ευτελισμό, όταν μετακινήθηκε ο κ. Φωτήλας; Η κ. Μάρκου; Ο κ. Μπαργιώτας; Ο κ. Καρράς; Ο κ. Θεοχάρης; Μίλησε κανείς για ευτελισμό; Για τραγέλαφο; Για ασπόνδυλα; Κανείς! Μόνο σιωπή! Μόνο μην κινηθεί κάποιος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε επιστρατεύονται όλα τα επίθετα που δεν έχουν σχέση ούτε με θεσμούς ούτε με τη λογική».

«Πάντοτε η επιτροπή Κανονισμού ήταν ένα πεδίο σύγκλισης. Ήταν ένα πεδίο που μπορούσαν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες να πουν τις απόψεις τους σε ήρεμους τόνους, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές και τις τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής. Λυπάμαι που αυτή τη φορά αυτό το συναινετικό κλίμα έχει τορπιλιστεί», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε ότι το κλίμα τορπιλίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι «με την επιστολή που έστειλε, αλλά και με τις όλες του δηλώσεις όλον αυτόν τον καιρό, τορπίλισε αυτό το συναινετικό κλίμα και έφερε διχασμό. Και ο διχασμός αυτός ήρθε και στην επιτροπή Κανονισμού».

Ο Γιάννης Τραγάκης αναφέρθηκε και στις επιστολές των έξι βουλευτών οι οποίοι δηλώνουν εκ προοιμίου ότι η ψήφος τους, κατά το νομοθετικό έργο πρέπει να προσμετράται με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Δεν υπάρχει συναίνεση εκ των προτέρων. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση εκ των προτέρων» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα δημοκρατίας. «Είναι αδιανόητο δυο βουλευτές να ανήκουν σε άλλο κόμμα και να έχουν δώσει εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα. Αυτό είναι αδιανόητο, δεν μπορεί να γίνει και δεν έχει γίνει ποτέ. Είναι τραγέλαφος! Δεν βρίσκω λόγια, για να μπορέσω να το χαρακτηρίσω», είπε ο Γιάννης Τραγάκης.

«Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και υπογράμμισε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων τότε θα ενισχύονται τα άκρα. Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο με την άνευ όρων παραχώρηση της συνείδησης και της ψήφου των βουλευτών. Ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε και για βουλευτές υβρίδια, αναφερόμενος στους κ.κ. Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι, που σε άλλο κόμμα ανήκουν και άλλο κόμμα στηρίζουν. «Ο πρωθυπουργός, πράγματι εκβιάζεται από τον κ. Καμμένο, διότι βρέθηκε τρόπος και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ να παραμένει, και κυβερνητική πλειοψηφία να υπάρχει στα νομοσχέδια. Παρακολουθούμε ένα θέατρο παραλόγου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού συνιστά μία ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Ο κυνικός τρόπος που ο πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του πολιτεύματος, δεν καταδεικνύει μόνο την αντίληψή του για τη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά κυρίως την περιφρόνησή του γι αυτούς», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Η υπόδειξη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής για πράξη ή παράλειψη, ξεπερνάει τα όρια της παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών και παίρνει τη μορφή της ωμής παρέμβασης στη λειτουργία του κοινοβουλίου με συμπεριφορές που συναντά κανείς σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υφιστάμενος του Πρωθυπουργού για να του δίνει εντολές και το τι θα πράξει η επιτροπή Κανονισμού και ο πρόεδρος της Βουλής, δεν το υποδεικνύει ο πρωθυπουργός”, είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ που σχολίασε και τις χθεσινές δηλώσεις των έξι βουλευτών για την θετική ψήφο τους στα νομοσχέδια μιλώντας για «πρόθυμους», «δεσμευμένους» και «αδέσποτους βουλευτές».

Για «θεσμική ακαταστασία» και «πολιτικούς εκβιασμούς» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος – και ειδικά για τις επιστολές των έξι βουλευτών με τις οποίες ζητούν να προσμετρώνται στους 145 βουλευτές κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων, είπε ότι «κάθε βουλευτής ανήκει σε μια κοινοβουλευτική ομάδα» και αυτή είναι μια διάταξη του Κανονισμού που σήμερα παραβιάζεται με τρόπο παρακμιακό.

«Ο βουλευτής έχει βεβαίως ελεύθερη εντολή, το δικαίωμα της κατά συνείδησης γνώμης, αλλά αυτό το ασκεί ως μέλος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν μπορεί να είναι διχασμένη προσωπικότητα, ή να υπολογίζεται ως ανεξάρτητος αλλά να δηλώνει ότι λογίζεται η ψήφος του με την συμπολίτευση. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, υπό το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρηθεί στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας, παρατηρούμε μια θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης όλων των θεμελιωδών αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτήρισε «βαριά προσβολή του πολιτεύματος την επιστολή του πρωθυπουργού. Προσβολή και για τον πρόεδρο της Βουλής για να αποδείξει ο κ. Τσίπρας ότι δεν εκβιάζεται».

Στο θέμα μεταγραφών και μετακινήσεων βουλευτών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε να αναρωτηθεί γιατί τόσο εύκολα μετακινούνται βουλευτές από το ένα κόμμα στο άλλο. Γίνεται επειδή υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα αστικά κόμματα και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα – θα μετακινείται κανείς από το ένα κόμμα στο άλλο. Η στρατηγική αυτή σύγκλιση εκφράζεται και σε κοινοβουλευτικές πρακτικές» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική που ασκούν για τις μετακινήσεις βουλευτών:

«Γιατί παραπονείστε όλοι; Όλοι δεν πήρατε βουλευτές από άλλα κόμματα; τι υποκρισία είναι αυτή; εμείς 15 ήμασταν και 15 είμαστε. Εμείς έχουμε θέση αρχής ότι δεν δεχόμαστε αυτές τις μετακινήσεις. Εκείνο που προέχει είναι η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής», είπε ο Θανάσης Παφίλης και σχολίασε και την επιστολή Τσίπρα: «Μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών; Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν εκλέγεται από ένα κόμμα που έχει την πλειοψηφία και μάλιστα πλαστή; Διότι κανείς δεν πήρε 51%. Το κόμμα που έχει την πλειοψηφία την παίρνει σε όλες τις επιτροπές. Άρα τι υποκρισία είναι αυτή;» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, αναφέρθηκε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, για να υπογραμμίσει ότι κατά τη διάρκεια της, κατέθεσε επιστολή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στην οποία δεν διατυπώνεται κανένα ερώτημα, αλλά παρατίθενται οι θέσεις του προέδρου για την ύπαρξη κοινοβουλευτικής ομάδας. «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση συνεπώς, είναι για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους» είπε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι η αγωνία μας για πάρα πολλούς λόγους. Εύχομαι να μην βρεθείτε σε τέτοιες καταστάσεις. Τα μεγάλη κόμματα να έχουν τους βουλευτές τους, αλλά όσο και αν το σύνταγμα επιτρέπει στον βουλευτή να έχει την ελευθερία της ψήφου του, αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει από τότε που εγώ είμαι στο κοινοβούλιο. Όποιος βουλευτής δεν ψηφίζει όπως λέει ο πρόεδρος διαγράφεται. Είμαι και εγώ διαγραμμένη και άρα έχω στην πλάτη μου ιστορία, που δίνει το δικαίωμα να μιλήσω». Η επιστολή ήταν αυτό και μόνο, και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι για πολιτικό όφελος, είπε η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

«Δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της Βουλής καμία επιστολή για το πώς θα προεδρεύσει και πώς θα εφαρμόσει τον Κανονισμό» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αν ήθελε ο κ. πρωθυπουργός να μεταφέρει ότι δεν δέχεται καμία απειλή, έπρεπε να δηλώσει ότι δεν δέχεται καμία απειλή, και να μην αποστείλει καμία επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Οι έξι βουλευτές με τη δήλωσή τους, είναι ιδανικοί πρόθυμοι για να πάρουν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το θέατρο σκιών που στήνει η κυβέρνηση».