Ερντογάν – Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας

Τουρκία.- «Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς», είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα της γείτονος για την επιστροφή των «8» Τούρκων αξιωματικών. «Πρέπει να σεβαστούμε αυτού που έχασαν τη ζωή τους την 15η Ιουλίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου αναφερόμενος στους «8»

Τσίπρας: «Σαφείς οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης» για τους «8»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη φιλοξενία αλλά και τον – για ακόμη μια φορά – ειλικρινή διάλογο, ενώ  σημείωσε ότι «ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντικός, όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας». Απαντώντας για την υπόθεση των «8», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία». 

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι, ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους «8», ο κ. Τσίπρας επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες. Στην Ελλάδα είναι απολύτως σαφής η διάκριση των εξουσιών. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε». 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης». 

Πρόσθεσε δε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο». 

«Σε αυτό το θετικό κλίμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

(πηγή Καθημερινή)