Απόβαση του ΕΛΚ στην Αθήνα, τα Σκόπια και το νέο ψέμα Καμμένου

Αθήνα.- Απόβαση στην Αθήνα κάνει σήμερα η ηγετική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φέρνοντας μαζί της πρόταση, για τη δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Οικοδεσπότης της διήμερης συνεδρίασης του προεδρείου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που ξεκινά σήμερα, είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για πρώτη φορά θα είναι παρόντες και σχεδόν όλοι οι επικεφαλής κάθε ομάδας ευρωβουλευτών ανά κράτος μέλος.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» δίνουν σήμερα και αύριο στις δημόσιες αλλά και κλειστές συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ και ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο.

Όπως σημείωναν στο newpost.gr επιτελείς της ΝΔ, η οποία φιλοξενεί τη συνεδρίαση, πρόκειται για μια συνάντηση με βαρύνουσα σημασία, καθώς οι ευρωεκλογές του Μαΐου θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Άλλωστε και στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη στις ευρωκάλπες χαρακτήρα εθνικών εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά προ δύο ημερών στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ:

«Οι πολίτες, εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές, θα στείλουν μήνυμα στις Ευρωεκλογές στους αποτυχημένους που τον κορόιδεψαν. Που φόρτωσαν τους πολίτες με φόρους, που τους ταπείνωσαν με την εθνική ήττα των Πρεσπών. Γιατί, υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, οι Ευρωεκλογές μετατρέπονται -έτσι και αλλιώς- σε Εθνικές Εκλογές».

Πάντως, η παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του ΕΛΚ στην Αθήνα, θεωρείται ξεκάθαρη δήλωση στήριξης προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιχειρήσει να τον εμφανίσει ως «μαύρο πρόβατο» μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, λόγω της στάσης του στη Συμφωνία των Πρεσπών και των θέσεων που εξέφρασε σε μια σειρά άλλα ζητήματα που συνδέθηκαν με αυτή, όπως η περικοπή των συντάξεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως, όπως σημείωνε στην ιστοσελίδα μας στενός συνεργάτης του, ειδικά για το ονοματολογικό των Σκοπίων, χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδας, έκανε ότι μπορούσε στο εξωτερικό, ενώ γνώριζε πως είχε απέναντί του την βούληση όλων των ισχυρών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης, σε όλες τις επαφές του –και εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει ακροδεξιούς και μη σκεπτόμενους όσους αντιτίθενται στις Πρέσπες, εκπροσώπησε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είπαν «όχι» στην επιζήμια Συμφωνία.

Ως απόδειξη αναφέρουν από την οδό Πειραιώς, το γεγονός ότι η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε δημοσίως πως δεν μπορεί να αλλάξει την άποψη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, εναντίον αυτής της Συμφωνίας. Την ίδια στάση θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που υπογράφτηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Το νέο ψέμα Καμμένου

Μάλιστα από τη ΝΔ αποδομούν πλήρως και την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να εμφανιστεί ξανά ως «Μακεδονομάχος», ο οποίος με νέα ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε πως η κύρωση του πρωτοκόλλου εμπίπτει στο άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών, επειδή είναι διεθνής σύμβαση. «Αυτό είναι ένα ψέμα που διακινείται στα social media και σκόπιμα αναπαράγεται από τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή και διάφορα ακροδεξιά σχήματα», επισημαίνουν από την οδό Πειραιώς.

Και όπως εξηγούν, πουθενά δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα πλειοψηφία 180 βουλευτών για ζητήματα που σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η μόνη περίπτωση, λένε, που μπορεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρ. 28 του Συντάγματος και προϋποθέτει την παραχώρηση αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε διεθνή οργανισμό ή φορέα, όπως π.χ. στα όργανα της ΕΕ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, διευκρινίζουν από την οδό Πειραιώς, δεν ανήκει σε αυτήν την περίπτωση καθώς δεν εκχωρούνται στο κείμενό της αρμοδιότητες του ελληνικού κράτους σε διεθνείς οργανισμούς. Άρα με βάση το Σύνταγμα, η Συμφωνία αυτή μπορούσε να περάσει μόνον με απλή πλειοψηφία ακόμη και επί των παρόντων βουλευτών (δηλαδή ακόμη και με λιγότερους από 151). Επομένως τονίζουν, δεν υπήρχε κανένας τρόπος να απαιτήσει η αντιπολίτευση την ψήφισή της με 180, όπως καλεί ο κ. Καμμένος τη ΝΔ να πράξει.

πηγή:newpost.gr