Πυρά αντιπολίτευσης – ΠΟΕΔΗΝ στην κυβέρνηση: Είναι απροετοίμαστη, κρύβουν τα θύματα της γρίπης

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τους θανάτους από την έξαρση της γρίπης.

«Το Υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται απολύτως απροετοίμαστο στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και την ενημέρωση των πολιτών», σημειώνει ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου.

«Ενδεικτικό της έλλειψης οργάνωσης του υπουργείου Υγείας είναι ότι οι αναγκαίες παραγγελίες εμβολίων έγιναν μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και ενώ οι πολίτες δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καθυστέρησης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση του εμβολίου ξεκινά 15 με 20 μέρες από τη στιγμή που το κάνεις», σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Ο Κώστας Μπαργιώτας υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχολιάζει από τη δική του πλευρά: «Η έλλειψη πληροφόρησης σε συνδυασμό με την έλλειψη εμβολίων, που διαπιστώνεται πάρα πολύ αργά, έχει αφήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο».

«Για ακόμη μια χρονιά θρηνούμε θύματα από έλλειψη κρεβατιών στις ΜΕΘ και από κακό συντονισμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας», συνεχίζει και πρόσθεσε: «Καθημερινά διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται με σημαντικό ρίσκο εκτός μονάδων σε μια χώρα που έχει δεκάδες κλίνες κλειστές στο δημόσιο σύστημα και αρκετές ακόμα μη διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμα μια χρόνια το υπουργείο αδυνατεί να στελεχώσει τις μεν και να αξιοποιήσει τις δε. Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύεται ότι με προαναγγελίες προκηρύξεων δεν γίνεται πολιτική. Για ακόμα μια χρονιά αποδεικνύεται πως χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έκτακτη ανάγκη. Αλλά το υπουργείο διατείνεται πως όλα βαίνουν καλώς. Σε κάποια άλλη χώρα, ίσως».

Κρύβουν τα θύματα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση κρύβει θύματα της γρίπης προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ, επικαλούμενη στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας».

Επίσης, στέκεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού των νοσοκομείων, αφού το υπουργείο Υγείας έχει προμηθευτεί μικρό αριθμό εμβολίων. «Πλημμελής ενημέρωση για τη γρίπη από το υπουργείο Υγείας και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών (20% περίπου) που το υπουργείο το γνωρίζει και το κρύβει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.