Ιταλία: Πάνω από 20 εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Μια εντυπωσιακή γιορτή για την ελληνική γλώσσα, την οποία διοργάνωσε η Φιλελληνική Εταιρεία της Ιταλίας με τη συμμετοχή των ιταλικών σχολείων του Βαρέζε, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση στην ίδια πόλη, με τη συμμετοχή μουσικών και καλλιτεχνών από τη Σκάλα του Μιλάνου.

«Αυτό που έγινε φέτος στην Ιταλία με τη συνδρομή και των διπλωματικών μας Αρχών, ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ήταν ομιλητής σε μία από τις εκδηλώσεις. «Δεν γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας μεταξύ μας, δηλαδή στις ομογενειακές οργανώσεις μας. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών από δεκάδες σχολεία και μαθητών τους».

Μάλιστα, ο Τέρενς Κουίκ εξέφρασε τη χαρά του που απένειμε το πρώτο βραβείο διαγωνισμού για την αρχαιοελληνική γλώσσα, σε Ιταλίδα μαθήτρια 17 ετών, η οποία έκανε μια εξαιρετική εργασία πάνω στους Λόγους του Ισοκράτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τέρενς Κουίκ, η εκδήλωση διοργανώθηκε στον δήμο Μιλάνου για να τιμηθεί η ελληνική γλώσσα και η ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ενώ κατά τη διάρκειά της ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Μάρκο Μπουσέτι έστειλε το μήνυμα πως «η Ιταλία στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας».


Το Μιλάνο γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (φωτ.: Twitter.com/YFYPEX)

Η εκδήλωση αυτή ήταν μια από τις τουλάχιστον 20 που διοργανώθηκαν στη γείτονα χώρα, όχι μόνο από τις ελληνικές κοινότητες και αδελφότητες, όπως στη Νάπολη και το Μιλάνο και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, αλλά και από ιταλικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Επίσης, ο Τέρενς Κουίκ ευχαρίστησε την πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας του Μιλάνου Σοφία Ζαφειροπούλου και το διοικητικό της συμβούλιο, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Όλγα Νάσση και τον επίτιμο πρόξενο Νίκο Σάκαρη που στήριξαν αυτές τις εκδηλώσεις στη Βόρεια Ιταλία. Ακόμη, δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη και σημείωσε πως «σε αυτό τον τομέα έχει κάνει θαυμάσια δουλειά».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε και την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, «η οποία παρέστη στις αντίστοιχα εντυπωσιακές διήμερες εκδηλώσεις στη Νάπολη». Το «παρών» έδωσε και ο προεδρικός επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, δεδομένου ότι η Κύπρος συνεργάζεται με την Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση που αφορά την κοινή μας γλώσσα.

Τέλος, ο Τέρενς Κουίκ υπενθύμισε ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων, επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, ήταν εκείνη που έφερε στην ελληνική Βουλή την πρόταση για την καθιέρωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τέρενς Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο σχετικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική ολομέλεια φέρει και τη δική του υπογραφή, για να ψηφιστεί, τελικά ομόφωνα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.