Η Αυστραλία γιορτάζει για την Γλώσσα και μιλά ελληνικά το Μάρτιο

Αναμφισβήτητα, καμία από τις 2700 περίπου γλώσσες του κόσμου δεν έχει το ιστορικό και πολιτισμικό γόητρο της Ελληνικής. Είναι η μητέρα των γλωσσών, αφού έχει δείξει μια γλωσσική παράδοση σε προφορικό και γραπτό λόγο γύρω στις 4,000 χρόνια.

Πολυάριθμες είναι οι ελληνικές λέξεις που εμπλουτίζουν άλλες γλώσσες, ιδιαίτερα των Ευρωπαїκών χωρών. Η Αγγλική π.χ. έχει πάνω από 45,000 λέξεις που πηγάζουν από την Ελληνική γλώσσα.

Ο Γιώργος Σεφέρης μιλώντας για τη διαχρονικότητα της γλώσσας μας είπε:
“Για κοίταξε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυτεμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους του Ρωμανού και του Διγενή Ακρίτα, είτε το Κριτικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι”.και συνεχίζοντας ο Νομπελίστας ποιητής μας στις “Δοκιμές” γράφει:
“… από την εποχή του Αγίου Παύλου ως τον Διονύσιο Σολωμό, ο ελληνικός λαός, μέσα από συνθήκες, που εύκολα θα καταντούσαν άγλωσσο οποιονδήποτε άλλο λαό, έσωσε τη γλώσσα του για να τη παραδώσει στις μελλοντικές γενιές”.

Καταφέραμε παρά τη πάροδο 400 χρόνων κάτω από το Τουρκικό ζυγό, να διατηρήσουμε αυτή τη ξεχωριστή στον κόσμο γλώσσα για την οποία όλοι που είχαμε το προνόμιο να την κληρονομήσουμε, έχουμε και το καθήκον να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Η προβολή και η διατήρηση της γλώσσας μας είναι καθήκον όλων μας και ιδιαίτερα αναγκαία στην Αυστραλία, αλλά και στην υπόλοιπη διασπορά, διότι η παγκόσμια ηγεμονία της Αγγλικής, η ξενομανία των Ελληνικών ΜΜΕ, η αναπόφευκτη αφομοίωση, οι μικτοί γάμοι, η μειωμένη μετανάστευση και η μακρόχρονη και μόνιμη εγκατάσταση μας εκτός Ελλάδας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της γλώσσας. Τα σχολεία μας κάνουν ότι μπορούν, αλλά τα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα εκμάθησης, υποδεικνύουν μια διαρκή μείωση αυτών που μαθαίνουν Ελληνικά.

Στην προσπάθεια μας να συμβάλουμε στη διατήρηση της γλώσσας μας στην Αυστραλία, πριν 5 χρόνια ξεκινήσαμε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, την εκστρατεία “Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο… και όχι μόνο” η οποία είχε διεθνή απήχηση. Σκοπός μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα χρονικό διάστημα – διαλέξαμε τον μήνα Μάρτιο για διάφορους λόγους- κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι οι φορείς, τα σχολεία, τα σωματεία, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, καθώς και οι μαθητές θα έδιναν έμφαση στις δραστηριότητες τους, δίνοντας προτεραιότητα στην Ελληνική γλώσσα. Μ’ αυτό τον τρόπο ελπίζαμε ότι οι πρωτοβουλίες του Μαρτίου θα είχαν αντίκτυπο και επιρροή και για τον υπόλοιπο χρόνο.

Ενθαρρύναμε φορείς να οργανώσουν κατάλληλες δραστηριότητες, επικοινωνήσαμε και με άλλες παροικίες της Διασποράς, οργανώσαμε μέσω skypeσχολικές επικοινωνίες Ελληνόπουλων από διάφορες χώρες και ζητήσαμε από τις Ελληνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη υποστήριξη σε θέματα γλώσσας, αλλά και την καθιέρωση μιας μέρας, αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα. Την ίδια παράκληση είχε κάνει και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, η οποία είχε επικοινωνήσει μαζί μας το 2015, ζητώντας πληροφορίες για την εκστρατεία της Αυστραλίας με σκοπό να κάνει και αυτή το ίδιο.

Την ιδέα της Διεθνούς Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας την προώθησε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το 2017 η UNESCOανταποκρίθηκε στη έκκληση της Ελλάδας αλλά και της Ομογένειας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Διεθνή Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Η επιλογή του Διονύσιου Σολωμού για αυτή τη μεγάλη ημέρα είναι ιδιαίτερα σχετική με μας τους μετανάστες, διότι και ο Σολωμός στη διασπορά (Ιταλία) μεγάλωσε και σπούδασε και η Ιταλική ήταν η πρώτη του γλώσσα.

Ο Σολωμός είναι ο ποιητής του εθνικού μας ύμνου και κύριος υποκινητής του δημοτικισμού ως κινήματος ελευθερίας. Γι’ αυτόν η γλώσσα και η ελευθερία ήταν αναπόσπαστα συνδεδεμένες έννοιες.
Στις σοφές κουβέντες του είναι και:
“Η γλώσσα δε μαθαίνεται με τη σπουδή των λέξεων αλλά με τη μελέτη των ανθρώπων”.
“Υποτάξου πρώτα στη γλώσσα του λαού και αν είσαι αρκετός (άξιος), κυρίεψε την”

Η εκστρατεία “Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο … και όχι μόνο” πλησίασε την Κοινότητα Μελβούρνης και από κοινού οργανώθηκε μια εορταστική εκδήλωση για την 9η Φεβρουαρίου η οποία συμπεριλαμβάνει:
· Ομιλία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Δρ Γεωργίας Νικολαίδου για τη σπουδαιότητα της Ημέρας
· Απονομή δύο υποτροφιών στις μαθήτριες Ελληνικών της Κοινότητας Μελβούρνης, Νίκη Βεργάκη και του Σχολείου Αγίων Αναργύρων, Άννα Αλεξοπούλου, οι οποίες καλύπτουν τα δίδακτρα για τη χρονιά του 2019
· Βίντεο της Ειρήνης Βεργάκη, νικήτριας του διαγωνισμού Γλωσσών της SBSκαι αδερφής της Νίκης
· Παρουσίαση της εφαρμογής Μητρόπολις για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και άλλες σχετικές συσκευές από τον 18-χρονο μαθητή των Ελληνικών Φώτιο Τσιούκλα. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η νέα τεχνολογία.

Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και με άλλες παρόμοιες, έτσι ώστε να καταστήσει την εκμάθηση των Ελληνικών πιο ευχάριστη για παιδιά, τα οποία, όπως διαπιστώνουμε, δυσκολεύονται να αποχωριστούν από τα κινητά τους.
Τέτοιου είδους εφαρμογές δεν αντικαθιστούν το Ελληνικό Σχολείο. Απλούστατα προσθέτουν ακόμη ένα συμπληρωματικό τρόπο στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επιθυμίες του παιδιού.
Η εφαρμογή θα είναι δυναμική και θα επιτρέπει συνεχή ανανέωση. Επίσης θα έχει διάφορα επίπεδα, έτσι ώστε να είναι ενδιαφέρουσα σε παιδιά από 5-7 χρονών μέχρι και 12-15 χρονών. Η επιτυχής εκπλήρωση κάθε παιχνιδιού η θεματικής εργασίας θα βραβεύεται με πόντους, οι οποίοι θα δίδουν την δυνατότητα στον παίκτη να αγοράζει από το “μαγαζί” διάφορα “αντικείμενα”. Όταν ο παίκτης αποτυγχάνει, δεν αποδοκιμάζεται αλλα ενθαρρύνεται να ξαναδοκιμάσει.

Η εφαρμογή στην αρχική της μορφή συμπεριλαμβάνει την αλφαβήτα, τους αριθμούς, τους τόνους, την ώρα, ονομασία και προφορά πραγμάτων, τα μέλη του σώματος, τα ρήματα, ιστοριούλες καθώς και σοφές κουβέντες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

Το υλικό θα ανανεωθεί προτού η εφαρμογή δοθεί στο κοινό δωρεάν στις αρχές του Μάρτη.

Ας προσπαθήσουμε αυτή την ημέρα που γιορτάζει η γλώσσα μας να μιλάμε μόνο Ελληνικά, ακόμη και άν δε τα γνωρίζουμε τόσο καλά!

Πηγή:Lneoskosmos.com

*Ο Σάκης Ζαφειρόπουλος είναι επικεφαλής της εκστρατείας “Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο”