Βόμβα Κοντονή : Διαφοροποιείται από την γραμμή ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αμφισβήτηση εκ των έσω δέχεται η άποψη της κυβέρνησης, που εκφράστηκε και σε σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου, ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη όχι μόνο για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, αλλά και για την κατεύθυνση του νέου τους περιεχομένου.

Υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα» σε αυτήν την άποψη τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Βουλης. Κι αυτό όπως εξήγησε «διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, που είναι το εκλογικό σώμα, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει».

Ωστόσο, κραυγαλέα λανθασμένη χαρακτήρισε ο κ. Κοντονής και την άποψη της ΝΔ που υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή οφείλει να περιοριστεί μόνο στον αριθμό των υπο αναθεώρηση άρθρων.

Παράλληλα ο κ. Κοντονής διαφώνησε και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας ακόμα και για αλλοίωση του πολιτεύματος.

«Κραυγαλέα λανθασμένη η άποψη της ΝΔ»

«H προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», ανέφερε μιλώντας απόψε στη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η παρούσα, προτείνουσα Βουλή, δεν μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

«Αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών, των άρθρων του Συντάγματος», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λανθασμένη και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ»

Από την άλλη, υπογράμμισε πως εξίσου λάθος είναι η προσέγγιση που λέει «πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή».

«Θεωρώ ότι και αυτή η άποψη δεν είναι ορθή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η προηγούμενη, αλλά και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση, αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός».

«Αυτές οι δύο απόψεις επομένως βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες. Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και τήρηση του συνταγματικού κειμένου, σε αυτό που περιγράφει. Δηλαδή να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε ο Σταύρος Κοντονής παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη στάση της κυβέρνησης.

«Αλλοίωση του πολιτεύματος» η εκλογή Προέδρου από το λαό

Ο κ. Κοντονής εξέφρασε τη διαφωνία του και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32, που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μιλά για εκλογή ακόμα και από τον λαό αν η Βουλή δεν επιτύχει την εκλογή.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν δίστασε να μιλήσει ακόμη και για αλλοίωση του πολιτεύματος αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως τόνισε «δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές».