ΗΠΑ: Oμιλία για τη Βενεζουέλα θα εκφωνήσει o Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει τη Δευτέρα στο Μαϊάμι μια ομιλία για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να διατρανώσει την υποστήριξή του προς τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η κυβέρνησή του έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Τετάρτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που σχεδιάζει να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Μαρ-α-Λάγκο, θέρετρο που ανήκει στον μεγιστάνα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντας, θα αναφερθεί στη Βενεζουέλα και στους «κινδύνους του σοσιαλισμού» κατά την ομιλία του στο Florida International University του Μαϊάμι, διευκρίνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση και σύμμαχοί της ασκούν ολοένα ισχυρότερες πιέσεις προκειμένου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία στον Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος πριν από τρεις εβδομάδες, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο για τη νέα του θητεία στο αξίωμα, αφού η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει ως έγκυρες τις εκλογές στις οποίες επανεξελέγη πέρυσι.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας ζουν μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας τους» και «υποστηρίζουμε τον αγώνα τους για ελευθερία», είχε τονίσει ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς μίλησε επίσης στο Μαϊάμι, στη συνοικία Ντοράλ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεσμευόμενος πως η Ουάσινγκτον θα κλιμακώσει την πίεση που ασκεί ώστε να βοηθήσει την αντιπολίτευση να απομακρύνει τον Μαδούρο από την εξουσία. Εξάλλου ήδη τον Οκτώβριο, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κατήγγειλε την κατ’ αυτόν «τρόικα της τυραννίας»: τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.

Ο Τραμπ εξάλλου έχει αποπειραθεί να κάνει μια σύνδεση μεταξύ όσων συμβαίνουν στη Βενεζουέλα και του κύματος των νέων Δημοκρατικών, της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που συνέβαλαν η αντιπολίτευση να ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο.

in.gr