Πιέζουν οι ομογενείς να μην παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία

Αθήνα.- H ομογενειακή οργάνωση HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας) και το Αμερικαν-Αρμενικό Εθνικό Κογκρέσο ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, καλώντας τους να αποτρέψουν την μεταφορά F-35 “…σε έναν τόσο αναξιόπιστο σύμμαχο όπως η Τουρκία”.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτιμάται ότι το Κογκρέσο θα επιβάλει «πάγωμα» στην μεταφορά στην Τουρκία αμερικανικών αεροσκαφών F-35 μέχρι τουλάχιστον την 1η Νοεμβρίου 2019, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην απόφαση του “παγώματος” φέρονται να κατέληξαν τα μέλη της κοινής Επιτροπής των δύο σωμάτων που αποφασίζει τον συγκερασμό των διαφορετικών κειμένων των νομοσχεδίων που ψηφίζονται από τα δύο νομοθετικά σώματα. Το ενιαίο κείμενο έχει προωθηθεί στη Βουλή και τη Γερουσία για την τελική έγκριση.

Το πάγωμα στην μεταφορά των F-35 σχετίζεται με την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400. Αυτή τη φορά το Κογκρέσο ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας στην έκθεση που θα υποβάλλουν, να συμπεριλάβουν και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Στην προσπάθεια της ελληνικής Ομογένειας  των ΗΠΑ να ματαιωθεί η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία συμβάλει μέσω των πολιτικών- μελών της και η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠαΔΕΕ), σύμφωνα με σχετική δήλωση στην Panhellenic Post του Προέδρου της, Παναγιώτη Κατσαμπάνη (peter Katsampanis).  <<Η απόφαση του Κογκρέσου να «παγώσει» την πώληση των F-35 στην Τουρκία, δεν ήταν τυχαία. Ήλθε μετά από σκληρή δουλειά των βουλευτών της ΠαΔΕΕ της Περιφέρειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», που κινητοποίησαν και φιλέλληνες Γερουσιαστές, ώστε να επικρατήσει η άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποστείλουν τα F-35 στην Τουρκία καθώς εκείνη θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας>>, είπε, ο κ. Κατσαμπάνης, επισημαίνοντας τον ουσιαστικό ρόλο της ΠαΔΕΕ «…που δεν χρειάζεται να τον διαλαλούμε, αλλά να τον πράττουμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 2 αεροσκάφη F-35 και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παραδοθούν άλλα δύο, χωρίς, ωστόσο, κανένα από αυτά να έχει αναχωρήσει, μέχρι στιγμής,  από το αμερικανικό έδαφος.