Ύμνος της ελληνικής γλώσσας στο αυστραλιανό κοινοβούλιο

«Η ελληνική γλώσσα είναι βασίλισσα όλων των γλωσσών». Αυτό τόνισε στην ομιλία του στο αυστραλιανό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου ο ομογενής  ομοσπονδιακός βουλευτής Στάθης Γεωργανάς, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας, η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Έλληνα ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που έγραψε το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερίαν, μέρος του οποίου καθιερώθηκε και ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο παρέστησαν η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη καθώς και η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου, κ. Μάρθα Μαυρομάτη.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να δίνω σήμερα ομιλία για την ελληνική γλώσσα», είπε ο κ. Γεωργανάς τονίζοντας πως μέσα από την καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, ενθαρρύνονται όλοι, Έλληνες και μη, να ερευνήσουν και να μελετήσουν σε βάθος την ομορφιά και τις αρετές μιας γλώσσας που εκφράζει μια συγκλονιστική κουλτούρα, όπως είναι η ελληνική.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο ομοσπονδιακός βουλευτής παρατήρησε πως η ελληνική γλώσσα είναι ο θεμέλιος λίθος της επιστήμης και της ιατρικής και πως την συναντά κανείς σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως τη φιλοσοφία, την αστρονομία, τα μαθηματικά, και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
«Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να γιορτάσουμε τη σημαντικότητα της ελληνικής γλώσσας και να αναγνωρίσουμε την επιρροή και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η βασίλισσα όλων των γλωσσών στην διαμόρφωση του Δυτικού πολιτισμού ανά τους αιώνες».

«Η λέξη δημοκρατία, την οποία εμείς εδώ υιοθετούμε και διέπει την καθημερινότητά μας, είναι επίσης λέξη ελληνική», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργανάς ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Ξαγοράρη και την κ. Μαυρομάτη για τη συμβολή τους στην διατήρηση και την προώθηση της γλώσσας των προγόνων μας.
Της συνεδρίασης προήδρευσε η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, η οποία μάλιστα μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Γεωργανά, καλωσόρισε τις δύο εκπροσώπους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας στα ελληνικά.