Μπλόκο στη δόση από ΕΕ – Η προθεσμία για α’ κατοικία, ΑΑΔΕ και ενεργειακά

Προθεσμία 12 ημερών δίνουν οι θεσμοί στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν τα τρία κρίσιμα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, προκειμένου αυτή να λάβει χώρα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Αυτά είναι η  ολοκλήρωση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο νέος διαγωνισμός για τα λιγνιτορυχεία και η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στο κείμενο των θεσμών ασκείται οξύτατη κριτική για τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, εκφράζονται ενστάσεις για την επίπτωση στην οικονομία από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και από την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά σε δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει άμεσα στην ρύθμιση των 120 δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία προτού παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης.

Γίνεται ακόμη αναφορά στην δημοσιονομική επίπτωση των αναδρομικών που συνδέονται με τις δικαστικές αποφάσεις το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr