Δημόσια Συζήτηση στην HAU για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αθήνα.– Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση, η οποία αποδήμησε πλήρως την “Συμφωνία των Πρεσπών”, διεξήχθη την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 , στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, στο Κολωνάκι, με θέμα:  «υπάρχει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»;

Στην συζήτηση, που οργάνωσε ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Συλλόγου «Ένωσις Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων», συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ.Κρις Σπύρου, τ. Πρόεδρος της Βουλής, Νιου Χάμσαϊρ, Ηνωμένες Πολιτείες  Αμερικής, Γεώργιος Κασιμάτης, Πανεπιστημιακός Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και  Ελευθέριος Καραγιάννης, Πρέσβης ε.τ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μαλασπίνας.

Ο κ. Κρις Σπύρου

Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Κρις Σπύρου αναφέρθηκε στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ως μία ονομασία κράτους, ενταγμένου στον ΟΗΕ το 1993, «χωρίς όνομα»  η οποία, όμως, πρέπει να τύχει της αναγνώρισης σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ισχύσει διεθνώς.

Αν ο ΟΗΕ, όπως το 1993 έχει πράξει, αρνηθεί  και πάλι να αναγνωρίσει την νέα ονομασία των Σκοπίων επειδή εμπεριέχει τον ελληνικό όρο Μακεδονία, τότε,  ό,τι θα έχει “επιτύχει” η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι, αντί 143,  να γίνουν 144 οι χώρες (με την Ελλάδα πλέον) με τις οποίες τα Σκόπια θα έχουν διακρατική συμφωνία με ένα «μαϊμού» όνομα…

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σπύρου, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δύο χωριστά σκέλη. Το έναν αναφέρεται αποκλειστικά στο όνομα και το δεύτερο στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Σκοπίων.

Συμπερασματικά, ο κ. Κρις Σπύρου είπε πως ο Μάθιου Νίμιτς βάσει του Ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παραπέμψει το όνομα  στο Συμβούλιο Ασφαλέίας των ΗΝ. Εθνών προς έγκριση. Τότε είναι, όπως είπε, που οι Ελληνοαμαρικανοί θα αναλάβουν δράση προκειμένου, όπως είπε, να μην περάσει το όνομα αυτό από τα Ηνωμένα ’Εθνη.

Σε ό,τι αφορά το μέρος της Συμφωνίας το αναφερόμενο στην αντικατάσταση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι αυτή είναι «άκυρη» αφού δεν τηρήθηκαν βασικοί όροι που προβλέπονταν από την ίδια την Συμφωνία ΤΩΝ Πρεσπών. Π.Χ. οπ Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας των Σκοπίων δεν έχει υπογράψει την Συμφωνία, οι συνταγματικές τροποποιήσεις δεν ολοκληρώθηκαν in toto (τελείως) «ως το τέλος του 2018), όπως προέβλεπε η Συμφωνία ενώ μία ακόμα  -από τις πολλές- «ανορθογραφία» αφορά το διεξαχθέν δημοψήφισμα από το οποίο απείχε το 70% του εκλογικού Σώματος των Σκοπίων!

Ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης

Συμφωνώντας πλήρως με όσα ανέπτυξε ο κ. Σπύρου, ο δεύτερος ομιλητής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ομοίως υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «άκυρη» συμφωνία η οποία έρχεται να «επιλύσει» μία διαφωνία η οποία «ανέκαθεν ήταν γεωπολιτική». Αυτό, είπε, είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε «μαϊμουδισμούς».

Ταυτότητα, η οποία δεν μπορεί να διαγραφεί ποτέ χαρακτήρισε ο κ. Κασιμάτης το ιστορικό γεγονός ότι τις ελληνικές πόλεις-κράτη της αρχαιότητας τα ένωσαν σε ενιαίο Κράτος οι Μακεδόνες.

Η δημιουργία Μακεδονικού Κράτους σήμερα από τη Δύση, αποσκοπεί στον έλεγχο της ΑΝ. Μεσογείου και του Αιγαίου, είπε.

Φθάσαμε –πρόσθεσε- «σ΄ αυτή την άκυρη ανυπόστατη κατά το Διεθνές Δίκαιο τη Συμφωνία η οποία είναι μοναδική για την αθλιότητά της στην ιστορία  της Ευρώπης».

Αναφέροντας το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανία που δεν πέτυχε να μπει με το όνομα αυτό στην ΕΕ επειδή αντέδρασε ο Ντε Γκολ, εμείς τα δώσαμε όλα! Δεν μας ενδιέφερε…»

Το ελληνικό Σύνταγμα, πρόσθεσε, μιλάει στο άρθρο 28 παρ. 3 μόνο για περιορισμό της εθνικής  κυριαρχίας και στο άρθρο 27, εγκατάσταση Βάσεων ξένων, κλπ. για υποχρεώσεις της χώρας στους συμμάχους του.  «Παραχώρηση Κυριαρχίας ούτε οι 300 Βουλευτές μπορούν να κάνουν. Δεν προβλέπετε από το Σύνταγμα»!

Ελευθέριος Καραγιάννης

Από την πλευρά του ο Πρέσβης επί τιμή κ. Καραγιάννης, που υπήρξε Πρεσβευτής της Ελλάδος στα επίμαχα εδάφη την εποχή της διάλυσης της Γιουργκοσλαβίας,  στη δική του εισήγηση υπενθύμισε ότι η πρόταση για ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είχε γίνει και τον Οκτώβριο του 2008 από τον κ. Νίμιτς σε ένα πακέτο πέντε προτάσεων και είχε απορριφθεί από την ελληνική Κυβέρνηση τότε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι η παραχώρηση του όρου Μακεδονία ως εθνολογικού στοιχείου δεν έπρεπε να έχει γίνει «διότι περικλείει Ταυτότητα, Γλώσσα Ιστορία και αλυτρωτισμό».

Απαντήσεις

Σε απαντήσεις που δόθηκαν από τους ομιλητές σε ρωτήσεις του ακροατηρίου, ξεκαθαρίστηκε πως

– η καλή γειτονία των δύο λαών δεν μπορεί να στηρίζεται σε παραχάραξη της Ιστορίας.

-Πλέον δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης «μακεδονικών Συλλόγων» στην Ελλάδα διότι η τυχόν άρνησή μας θα μας οδηγήσει σε καταδίκη από τον Διεθνή Δικαστή.

-Μόνον η Γερμανία είχε λόγο να ασκήσει πίεση στις δύο χώρες προκειμένου να απελευθερωθεί και να γίνει Κράτος μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Σκοπιανοί πρέπει να αυτοονομασθούν. Η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση να τους δώσει όνομα.