ΑΝΑΚΩΧΗ Ή ΕΙΡΗΝΗ;

«Νομίζω ότι η χώρα σου έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον ηγέτη της Βορείου Κορέας, μετά την χειραψία με την οποία άρχισε η δεύτερη, ιστορική συνάντησή τους την Τετάρτη, στο Βιετνάμ.

Με φόντο τις σημαίες των ΗΠΑ και της Β. Κορέας, μπροστά από δεκάδες ρεπόρτερ, ο κ. Τράμπ πρόσθεσε ότι ο κ. Κιμ έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον.

«Νομίζω ότι έχεις τεράστιο μέλλον με την χώρα σου – είσαι μεγάλος ηγέτης. Ανυπομονώ να το δω να συμβαίνει και να βοηθήσω να συμβεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ντυμένος με ένα μαύρο, ασιατικού στυλ κοστούμι, ο κ. Κιμ περιορίστηκε σε χαμόγελα ενώ του μιλούσε ο κ. Τραμπ. Κατά την διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε, επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «θαραλέα απόφασή» του να αρχίσει τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Τραμπ, από την πλευρά του, σχολίασε στο Twitter ότι και η συνάντηση και το δείπνο με τον κ. Κιμ ήταν «σπουδαία» και ανυπομονεί να συνεχίσουν την συζήτησή τους την Πέμπτη.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, κατά την διάρκεια δίωρου δείπνου την Τετάρτη, με το οποίο άρχισε το δεύτερο ιστορικό ραντεβού τους.

«Ασφαλές» μενού

Το μενού, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, κινήθηκε σε ασφαλή πλαίσια. Δεδομένου ότι ο κ. Τραμπ προτιμά το φαστ-φουντ, οι σεφ που ανέλαβαν το δείπνο προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα όσο το δυνατόν απλούστερο μενού. Το αποτέλεσμα;

Γαρίδες Κοκτέιλ: Παγωμένες γαρίδες με φύλλα μαρουλιού, ντρέσινγκ Thousand Island», αβοκάντο, φρέσκο λεμόνι και μυρωδικά.

Στέικ sirloine με Κίμτσι σε αχλάδι: Μαριναρισμένο, τρυφερό sirloin, ψημένο με σάλτσα και σερβιρισμένο με το παραδοσιακό Κίμτσι λαχανικών μέσα σε αχλάδι.

Σοκολατένια Λάβα: Ζεστό και ζουμερό κέικ σοκολάτας, με σοκολατένιο κράμπλ, φρέσκα βατόμουρα και παγωτό βανίλια.

Punch αποξηραμένου λωτού: Παραδοσιακό ρόφημα με αποξηραμένο λωτό και μέλι.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Metropole στο κέντρο του Ανόι, της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, το οποίο βρίσκεται σε ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι απτές αποδείξεις της οικονομικής μεταμόρφωσης της χώρας θα βοηθήσουν να πειστεί ο κ. Κιμ να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να προχωρήσει σε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα και άλλες χώρες.

Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι ηγέτες ενδέχεται να υπογράψουν μια κοινή ειρηνευτική διακήρυξη για να τερματίσουν συμβολικά τον πόλεμο της Κορέας από το 1950-53 (παραμένει σε ισχύ η συμφωνία ανακωχής από τότε).

Άλλες συμφωνίες θα μπορούσαν να προβλέπουν την λειτουργία γραφείων-συνδέσμων στις δύο χώρες και να υιοθετηθούν μέτρα αποπυρηνικοποίησης. Για παράδειγμα, να επιτραπεί στους επιθεωρητές να παρακολουθήσουν την αποσυναρμολόγηση του πυρηνικού αντιδραστήρα Yongbyon της Βόρειας Κορέας – με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι της Πιονγιάνγκ.

Αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι ανησυχούν, για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία, χωρίς να αποσπάσει κάποια δέσμευση από τον Kιμ για την αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών όπλων του.

Ο Ντάνιελ Ράσελ, κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την Ασία έως το 2017, δήλωσε: «Μια ειρηνευτική συνθήκη που αφήνει όρθιο το οπλοστάσιο των βορείων κορεατικών χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, που απειλούν άμεσα τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας δεν είναι σπουδαία συνθήκη ειρήνης…Είναι κρίσιμο για την επιτυχία της διάσκεψης κορυφής του Ανόι, να αποφέρει μια διαδικασία που θα μειώνει την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας».