Συμφώνησαν Αρχιεπισκοπή και Προξενείο για κοινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αδελαΐδα

Αδελαϊδα.- Μπορεί να το πει κανείς και πρόοδο αφού μετά το περσινό φιάσκο και το ρεζιλίκι του τριπλού εορτασμού, όπου αλλού γιόρτασε την εθνική επέτειο το Προξενείο, αλλού η Αρχιεπισκοπή και αλλού η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, πριν λίγες ημέρες το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία με επίσημη επιστολή επιβεβαίωσε ότι Ιερά Αρχιεπισκοπή και προξενικές Αρχές θα γιορτάσουν μαζί την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου του 1821.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Γενικός Πρόξενος ενημερώνει ότι το Προξενείο θα διοργανώσει σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου, South Australian War Memorial, την Κυριακή, 24 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα γίνει πράγματι η καθιερωμένη τελετή εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στο War Memorial, οργανωμένη από το Γενικό Προξενείο, σε συνεργασία όμως με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η οποία θα τελέσει στην έναρξη της όλης διαδικασίας τρισάγιο και θα κλείσει την όλη διαδικασία με παρέλαση των μαθητών της Διακοινοτικής Επιτροπής» δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες να συμμετάσχει και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας στον φετινό εορτασμό, κάτι όμως που δεν ευδοκίμησε.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε μια φόρμουλα αξιοπρεπούς διευκόλυνσης ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν, δυστυχώς όμως η απάντηση που πήρα ήταν ότι με την προϋπόθεση ότι γίνεται το τρισάγιο, δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν.

«Θα ήλπιζα να είναι αλλιώς και ελπίζω πραγματικά στο μέλλον αυτό να αλλάξει. Ελπίζω επίσης μέχρι τελευταία στιγμή να αλλάξουν γνώμη και να έρθουν και εγώ είμαι διατεθειμένος να κάνω ό,τι άλλες αλλαγές χρειάζεται στο πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουμε να τους έχουμε και αυτούς κοντά μας, αλλά εδώ κολλάμε στο εξής στοιχείο, ότι αναπόφευκτα η πολιτική του ελληνικού κράτους είναι ότι αναγνωρίζουμε ως μόνη ελληνορθόδοξη παρουσία εκκλησίας σε αυτή την περιοχή του κόσμου την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, άρα το τρισάγιο θα τελεστεί όπως είθισται σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα βέβαια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψιάχας, αναφερόμενος στα μέλη της κοινότητας.

Η τελετή θα ξεκινήσει με τρισάγιο το οποίο θα τελέσει ο βοηθός Επίσκοπος Δορυλαίου, κ. Νίκανδρος, ενώ το παρόντες στον εορτασμό θα είναι και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, καθώς και ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπρικής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου.

«Ελπίζω, και ας το κρατήσουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι σε δύο χρόνια από τώρα, που είναι η επέτειος των 200 ετών, από την Ελληνική Επανάσταση, το ιδανικό θα ήταν, εκείνη την ημέρα, να είχαμε και ένα επίτευγμα αναφορικά με έναν κοινό εορτασμό στην πολιτεία μας» κατέληξε ο κ. Ψιάχας.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Στο μεταξύ, με σειρά εκδηλώσεων θα τιμήσει και φέτος την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 και ώρα 11.00πμ, θα γίνει πανηγυρική Δοξολογία/

Ο εορτασμός θα τελεστεί ενώπιον του Κενοταφίου των Ηρώων όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους και τους παροικιακούς φορείς και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

To απόγευμα της ίδιας ημέρας ακριβώς μετά το πέρας κατάθεσης στεφάνων, θα πραγματοποιηθεί Σχολική εορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολλεγίου St Marys, με απαγγελίες ποιημάτων, σύντομων θεατρικών, παραδοσιακών τραγουδιών και ελληνικών χορών από τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων της ΕΟΚΝΑ. Την σχολική εορτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινότητας, θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουϊκ, ο επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία κ. Γεώργιος Ψιάχας.