Η πρώτη εκκλησία στην Αυστραλία αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου, του Αγιορείτου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Πέρθη.

Η θεμελίωση του Ιερού Ναού είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο 2018, παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δορυλαίου κκ. Νίκανδρου και πλήθους πιστών.

Η νέα εκκλησία είναι αφιερωμένη στον πιο σύγχρονο άγιο της Ορθοδοξίας, τον Άγιο Παΐσιο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αυστραλία το 1977, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, που γνωριζόταν με τον Άγιο από τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος.

Το έργο έγινε πραγματικότητα χάρη στην γενναιόδωρη χρηματική προσφορά του Καστελορίζιου συνταξιούχου πιστού Νικολάου Κακούλα.

Με τον ευεργέτη ομογενή Καστελορίζιο που δώρισε το απαιτούμενο ποσό για την ανέγερση του ναού και άλλους πιστούς

 

«Το να έχουμε μια δεύτερη εκκλησία μέσα στο μοναστήρι μας, αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο, ήταν μια σκέψη και επιθυμία που ως Αδελφότητα είχαμε εκφράσει εδώ και καιρό και είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες που με τη δωρεά του αγαπητού μας πιστού Νικολάου, θα τη δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Ο ίδιος είναι ταπεινός άνθρωπος και μοναδική του επιθυμία είναι να προσφέρει σιωπηλά στην Ιερά Μονή για να τιμήσει την ψυχή της συζύγου του Αναστασίας που κοιμήθηκε πριν λίγα χρόνια», είχε δηλώσει στον «Νέο Κόσμο» ο πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Βουνού πατέρας Ευάγριος, ο οποίος αφίχθηκε στη Δυτική Αυστραλία το 2005 μετά από ιδιαίτερες προσπάθειες του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νικάνδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αγίου Παΐσιου στην Αυστραλία, συζητήθηκε πιθανότατα και η ανέγερση μοναστηριών στην χώρα ενώ ήδη υπήρχε και ο χώρος, 10 στρέμματα, σε λόφο στην τοποθεσία Forrestfield που δώρισαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τον Μαϊο του 1974 οι αδελφοί Κακούλα, Σταύρος, Ηρακλής και Γιώργος.

Επιθυμία τους ήταν να κτιστεί εκεί ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη του Βουνού, ομώνυμο του Μοναστηριού που βρίσκεται στο τόπο καταγωγής τους, το Καστελόριζο.

Η πρώτη λειτουργία στο χώρο, έγινε από τον Επίσκοπο Ιεζεκιήλ στις 11 Οκτωβρίου 1976 και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό στις 28 Ιανουαρίου 1980.

Στην Ιερά Μονή έχει εγκατασταθεί νέα αδελφότητα εδώ και 14 χρόνια με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Ευάγριο.

 

Και πάλι στην Πέρθη ο επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου ανέγερσης του Ιερού Ναού

Σύμφωνα με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ.κ. Νίκανδρο ο οποίος την περασμένη Κυριακή της Ορθοδοξίας κατά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, χειροθέτησε Αναγνώστες δύο πνευματικά παιδιά της Μονής, οι μοναχοί έχουν αναπτύξει εκτός από τα ιερατικά τους καθήκοντα και κοινωνικό έργο στην πολιτεία της Πέρθης.

«Το γεγονός ότι οι πατέρες εδώ είναι δίγλωσσοι δίνει την δυνατότητα σε νέους χριστιανούς όχι μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και άλλων διαφόρων εθνικοτήτων, να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν εύκολα την λειτουργία και το κήρυγμα αφού όλα γίνονται και στις δύο γλώσσες.

«Αυτό που επίσης μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι πως, πέρα από την αυστηρώς μοναχική εργασία, η κοινωνική προέκταση της δραστηριότητας της Αδελφότητας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς, οπότε και πολλά νεαρά μέλη της ορθοδοξίας, είτε ελληνικής είτε ρουμανικής είτε ρωσικής ή βουλγαρικής καταγωγής αναζητούν στήριξη και πνευματική καθοδήγηση από του πατέρες της μονής που εκτός από το Περθ, ταξιδεύουν και στο Darwin και το Μπρίσμπαν για να λειτουργήσουν και να προσφέρουν στους πιστούς τη δυνατότητα να επιδοθούν στο μυστήριο της εξομολόγησης», είχε δηλώσει πέρσι ο Επίσκοπος Δορυλαίου ο οποίος την Κυριακή χειροθέτησε τον αυστραλιανής καταγωγής δόκιμο Μοναχό Ααρών και τον Ρουμανικής καταγωγής ιεροψάλτη, Ιωάν.

Πηγή:neoskosmos.com

Print Friendly, PDF & Email