Πέρασε ο Νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή σήμερα, Παρασκευή, η ρύθμιση που παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρηματιών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.   Υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές, κατά 33, ενώ 4 δήλωσαν «παρών».

Το νέο πλαίσιο επιδιώκει την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και αντικαθιστά τον προηγούμενο νόμο, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, που περιείχε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε το Eurogroup της 5ης Απριλίου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει το σχέδιο, που είχε καταθέσει στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να καμφθούν οι διαφωνίες των πιστωτών. Το μεγάλο αγκάθι ήταν όπως αποδείχθηκε η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων.

Έτσι το υπουργείο Οικονομίας προέβη σε αλλαγή του ορίου προστασίας των επιχειρηματικών δανείων σε 100.000 από 130.000 ευρώ, να διασφαλίσει το οριστικό «πράσινο φως» των θεσμών για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής τροπολογίας ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση η οποία ψαλιδίζει κατά 30.000 ευρώ το ανώτατο όριο των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την α’ κατοικία.

Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης το νέο όριο των 100.000 ευρώ δεν αφορά τα στεγαστικά δάνεια αλλά μόνο το ύψος της οφειλής για επιχειρηματικό δάνειο «τη στιγμή της υποβολής της αίτησης».

naftemporiki.gr