Βραδιά ελληνικής λογοτεχνίας στο Ντύσσελντορφ «χωρίς σύνορα»

Το Σάββατο 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ντύσσελντορφ, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, λογοτεχνική βραδιά στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Έλληνες συγγραφείς από την Ελλάδα και την Γερμανία καθώς και Γερμανοί λογοτέχνες υπενθύμισαν με τον τρόπο τους ότι ο πολιτισμός αποτελεί τον πλέον ισχυρό πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ότι η «λογοτεχνία κτίζει γέφυρες και γκρεμίζει σύνορα».

Στο Café Europa στην κεντρική πλατεία της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο της, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης. Θερμό χαιρετισμό απεύθυνε ο φιλέλληνας Δήμαρχος της πόλης Τόμας Γκάιζελ, ξεκινώντας την ομιλία του στα Ελληνικά, ενώ η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας Μαρία Παπακωνσταντίνου, δεδομένου ότι είναι χρονιά ευρωεκλογών, μίλησε για μια ενωμένη Ευρώπη.

Στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κα Εύα Παπαδάτου (Φωτο πάνω, δεύτερη από αριστερά) ευχαρίστησε τους συντελεστές για την πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής για τον ελληνικό πολιτισμό δράσης και επιβεβαίωσε τη διαρκή στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας /ΓΓΑΕ στις δράσεις πολιτισμού της ελληνικής διασποράς. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Μιχάλης Πατένταλης έκανε μια σύντομη αναδρομή για την παρουσία του συλλόγου και το πόσο σημαντική είναι η γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Μίλτος Ούλιος, που τόνισε ότι πέραν της προώθησης της ελληνικής λογοτεχνίας η συγκεκριμένη διοργάνωση συμβάλλει στη σύσφιξη δεσμών μεταξύ των πόλεων του Ντύσσελντορφ και της Αθήνας.

Στη δεύτερη φάση της λογοτεχνικής εκδήλωσης οι συμμετέχοντες μετέβησαν σε ειδικά διαμορφωμένο τραμ, το οποίο πέρασε από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής οι ίδιοι οι συγγραφείς ανέγνωσαν λογοτεχνικά αποσπάσματα από τα έργα τους στα ελληνικά και γερμανικά, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Επόμενος στόχος είναι το τραμ να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας , παρουσιάζοντας την ελληνική λογοτεχνία, προσφέροντας δείγματα μιας λογοτεχνίας «χωρίς σύνορα»

Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας με την στήριξη του Δήμου του Ντύσσελντορφ, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Αθηναίων και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ. Καλεσμένοι μεταξύ άλλων ήταν οι συγγραφείς –ποιητές Αντώνης Φωστιέρης, Μαρία Σκιαδαρέση, Έλσα Κορνέτη, Μιχάλης Πατένταλης, Έλενα Παλλαντζα, Πέτρος Κυρίμης.

Πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε στο βίντεο της ομογενειακής εφημερίδας Εuropolitis, με τίτλο «Europolitis: LiteraTOUR in Düsseldorf», όμορφα στιγμιότυπα από την εκδήλωση.