Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: «Η ΕΡΤ αποκλείει την Ελλάδα»

Την αποδοκιμασία της για την πρόσφατη απόφαση της ΕΡΤ να διαθέσει το σύνολο των 4.600.000 ευρώ του λεγόμενου «Ανταποδοτικού τέλους» σε αλλοδαπές εταιρείες για μίσθωση έτοιμου ξένου προγράμματος εκφράζει με πρόσφατη επιστολή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Η Εταιρεία δέχεται καθημερινά τον προβληματισμό, τα παράπονα και τις καταγγελίες όχι μόνο των εκατοντάδων μελών της αλλά ολόκληρης της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας.

«Με την απόφασή της, η ΕΡΤ αποκλείει εκατοντάδες έλληνες εργαζόμενους του οπτικοακουστικού χώρου (σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, τεχνικούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές) από τη δυνατότητα παραγωγής καινούργιου τηλεοπτικού προγράμματος εξωθώντας τους σε ανεργία» αναφέρεται στην επιστολή.

Και η Εταιρεία συνεχίζει: «Με αυτή την απόφασή της η ΕΡΤ στερεί από την ελληνική οικονομία ένα πολύ σημαντικό κονδύλι που εν τέλει θα καταλήξει σε εταιρείες οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Οι όποιες οικονομικές παροχές προς τις ελληνικές εταιρείες είναι μηδαμινές, με ελάχιστα ποσά». Ως παράδειγμα δε, αναφέρεται ότι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα οι εγκρίσεις προγραμμάτων Πολιτισμού έχουν αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων σκηνοθετών και ανεξάρτητων παραγωγών.

Η Εταιρεία Σκηνοθετών τονίζει το πόσο λυπηρό είναι το ότι η Δημόσια Τηλεόραση με αυτή την απόφασή της «έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο τον καταστατικό της ρόλο, που είναι η διαρκής επιμόρφωση και η ψυχαγωγία του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού. Αποκλείει τους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές από την προβολή ελληνικών προγραμμάτων, πρωτότυπων έργων των ελλήνων δημιουργών για τη Δημόσια Τηλεόραση, σύγχρονων ελληνικών θεατρικών παραστάσεων και μεταφορά σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων. Στερεί τους τηλεθεατές από τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή, αφού ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνει ελληνικά προγράμματα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες ή και οποιαδήποτε άλλη ελληνικού περιεχομένου πολιτιστική – ψυχαγωγική παραγωγή».

Τα ερωτήματα της Εταιρείας είναι τα εξής:

– Πώς μπορούν να συμβαίνουν όλα αυτά όταν οι περισσότερες δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας βρίσκονται σήμερα καταδικασμένες στην αδράνεια, με την ανεργία περίπου στο 90%;

– Ποιος θέλει την ΕΡΤ να μετατρέπεται σε άβουλο αγοραστή κατ’ εξοχήν ξένου τηλεοπτικού προγράμματος επενδύοντας τα χρήματα του ελληνικού λαού σε αλλοδαπές εταιρείες παραγωγής;

– Ποιος έχει συμφέρον με την αποξένωση του κοινού μας από τους έλληνες δημιουργούς;

– Ποια είναι η θέση όλων των κομμάτων απέναντι στη συνεχιζόμενη απαξίωση της Δημόσιας Τηλεόρασης;

«Κάποιοι παράγοντες είτε έχουν πλήρη άγνοια του ρόλου τους είτε, ακόμη χειρότερα,  μεθοδεύουν τη μετατροπή της Δημόσιας Τηλεόρασης σε υποκατάστημα ξένων εταιρειών παραγωγής και διακίνησης τηλεοπτικού προγράμματος» είναι η άποψη του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρη Παπαδόπουλου, ο οποίος σύντομα θα προβεί σε συνέντευξη Τύπου για να καταθέσει τα όσα συμβαίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών επί του θέματος.