Οταν ο ομογενής Τζ. Παπαδόπουλος είχε προτείνει να γίνει η Κάρπαθος αμερικανική βάση

Αποκαλύψεις για Ελλάδα και Κύπρο από το βιβλίο του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Γιώργου Παπαδόπουλου, όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου».

Γράφει λοιπόν ο άλλοτε εκλεκτός του Πλανητάρχη ο οποίος είχε αναπτύξει σχέσεις και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Πάνο Καμμένο: Στις 9 Νοεμβρίου 2016 ο Ντόναλτ Τραμπ εκλέγεται νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Παπαδόπουλος, μετά την Ελλάδα, φτάνει στην Κύπρο τον Δεκέμβριο, όπου έχει επαφές αρχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Στις 16 Δεκεμβρίου, όπως γράφει, ξανασυναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος «κάπνιζε ένα τσιγάρο και ήταν ενθουσιασμένος», και του είπε: «Δόξα τω Θεώ, κέρδισε ο Τραμπ! Ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε business με την Αμερική και η Κλίντον δεν καταλάβαινε τίποτα, ευελπιστούμε να προσελκύσουμε αμερικανικές επενδύσεις», σημειώνει ότι είπε ο Αναστασιάδης.

«Ενώ μου ανέλυε τα ενεργειακά σχέδια, έριξα την ιδέα να απαλλαγεί η Κύπρος από τις βρετανικές Βάσεις και να τις αντικαταστήσει με αμερικανικές μπότες. Οι Κύπριοι βλέπουν την αμερικανική παρουσία εκεί ως απομεινάρι της εξαφανισμένης Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Καθώς μιλούσαμε, μια ιδέα αποκρυσταλλώθηκε στο μυαλό μου: Aυτός ήταν ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο Βρετανός Στέφαν Χάλπερ και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με έβαλαν στο στόχαστρο, οι επαφές μου στην Κύπρο ήταν στο υψηλότερο επίπεδο. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν, θα ήταν η συζήτησή μου με τον Πρόεδρο της Κύπρου για απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων», αναφέρει.

Η επιθυμία του Καμμένου

Μεταξύ άλλων, ο Παπαδόπουλος γράφει πως είχε μια εκτεταμένη συνομιλία και με τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο, όπου συζήτησαν την ιδέα μιας νέας αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο, αλλά και τη δυνατότητα να μειωθεί το χρέος, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους της χώρας.

Όλα τα παραπάνω τα μετέφερε, όπως σημειώνει, στον Μάικλ Φλιν (πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγο εν αποστρατεία) και σε άλλους: «Η απάντησή τους είναι ενθουσιώδης», γράφει.