Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια

Στις 10:10 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και στις 12:00 μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες

Στη δημοσιότητα δόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

Ειδικότερα, στις 9:30 το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων και αμέσως θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής στις 10:00 πρωί.

Στις 10:10 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και στις 12:00 μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες , σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς:

1.Η ασφάλεια και επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για πρόταση του Ευάγγελου Αποστολάκη, με βάση την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που έχει συζητηθεί από τον Φεβρουάριο και είχε από τότε τη σύμφωνη γνώμη της ομολόγου του, Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Όπως αναφέρουν γνώστες επί των στρατιωτικών, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει αποστολή επιτήρησης εναέριους χώρους σε Αλβανία και Μαυροβούνιο. Ο κ. Αποστολάκης, έχει υπογραμμίσει ότι «η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα».

2.Συνεργασία στον τομέα των υποδομών, με σχέδιο για σιδηροδρομική δυασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

3.Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με αιχμή το φυσικό αέριο.

4.Άνοιγμα νέας διασυνοριακής οδού.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, στις 13:30, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις 16:30, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ στις 18:30 θα συμμετάσχει σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν περισσότεροι από 140 Έλληνες επιχειρηματίες. Να σημειωθεί επίσης ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, λίγες μόλις ώρες πριν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, τοποθετήθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια η πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας. Η πινακίδα είναι σε τρεις γλώσσες, τη σλαβική, την αλβανική και την αγγλική και σε αυτήν αναγράφεται «Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».