Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα, ποιητή και Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Από το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων · Υπό την αιγίδα Δήμου Ιωαννιτών και τη συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Ντίνα Κωσταγιάννη

Ιωάννινα: Mε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση αλλά και αίσθηση εθνικής ευθύνης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 το τρίπτυχο αφιέρωμα στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τρέχουσα σχολική χρονιά 2018-2019 για τους μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του.

Το στερνό αντίο στη θεατρική παράσταση «Ευαγόρας Παληκαρίδης»

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη που το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων διοργάνωσε στην Κύπρο από 13 – 17 Μαρτίου 2019, στα πλαίσια αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο Αγ. Ιωάννη Κάτω Πολεμιδίων. Μια εμπειρία μοναδική, με πολλαπλά οφέλη, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ιστορικά, που περιελάμβανε περιήγηση σε ιστορικούς τόπους και αξιοθέατα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου (Λευκωσία, «Φυλακισμένα μνήματα», Τύμβος «Μακεδονίτισσας», Μουσείο Εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, Λεμεσός, αρχαιολογικός χώρος Πάφου. κ.λ.π.).

Στον τύμβο «Μακεδονίτισσας» της Λευκωσίας Ελλαδιτών πεσόντων.

Το θεατρικό απόσπασμα που ακολούθησε στην εκδήλωση-αφιέρωμα μνήμης και τιμής για τον ήρωα, ποιητή και Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στα Ιωάννινα ήταν η τρυφερή έκφραση και φιλότιμη προσπάθεια μιας ομάδας μαθητών της Γ΄ τάξης του σχολείου να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του μαθητή, του έφηβου, του αγωνιστή και γιου Ευαγόρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Ηπείρου, που απέδωσε ομάδα του Γυμνασίου Ιωαννίνων.

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε η μετονομασία της αίθουσας προβολών του σχολείου σε αίθουσα «Ευαγόρα Παλληκαρίδη», σε μια προσπάθεια διατήρησης ζωντανής της μνήμης του αδικοχαμένου ήρωα. Την προσωπογραφία του ήρωα φιλοτέχνησε ο καθηγητής εικοστικών του σχολείου κ. Σωτήρης Χρήστου.

Το χορευτικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου Ανατολής Ιωαννίνων

 

Αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Ευαγόρα Παληκαρίδη στην αίθουσα προβολών του 1ου Γυμνασίου Ανατολής Ιωαννίνων

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ανατολής Ιωαννίνων κ. Χρήστος Καρατζένης, η Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κα Γεωργία Κούμα, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς η Μαρούλα Παλληκαρίδη, αδελφή του ήρωα, ο κ. Γιώργος Στενιώτης, συναγωνι-στής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Πάφου κ. Γιώργος Θεοδοσίου, η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δήμου Ιωαννιτών κα Τσίλη Παρασκευή και ο φιλόλογος κ. Μανώλης Στεργιούλης.

Οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου με τους Κύπριους επισκέπτες

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές μιας ομολογουμένως επιτυχημένης διοργάνωσης, που οφείλεται τόσο στη Διεύθυνση, το Σύλλογο Διδασκόντων και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ανατολής, όσο και στο Δήμο Ιωαννιτών που φιλοξένησε την Κυπριακή αποστολή, με την ευγενική συνεργασία του Σπιτιού της Κύπρου.

Το 1ο Γυμνάσιο Ανατολής Ιωαννίνων καταθέτει στεφάνι στα «Φυλακισμένα μνήματα» Λευκωσίας

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:Ο μαθητής-ποιητής-Εθνομάρτυρας Ευαγόρας Παληκαρίδης