Αίσθηση από το άρθρο της Panhellenic post για τους ομογενείς υποψήφιους ευρωβουλευτές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αίσθηση και ευρεία συζήτηση προκάλεσε το άρθρο της Panhellenic Post με την έκφραση Γνώμης ως προς την υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή ομογενών παραγόντων που διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητά τους σε Ομοσπονδίες και Συλλόγους με αφορμή την μη παραίτηση από την προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας της Όλγας Νάσση,  η οποία, -ως γνωστόν-  ορίστηκε υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, όπως προκύπτει τόσο από δημοσιογραφικές πληροφορίες όσο και από αναφορές επωνύμων Ελληνο-Ιταλών, η προεδρία της κυρίας Νάσση, που διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία της στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, δεν φαίνεται να έχει αποδώσει κάποιο αξιοπρόσεκτο έργο. Οι ομογενειακοί παράγοντες επικροτούν το άρθρο της ΡΗΡ και συμφωνούν πως «υπάρχει ασυμβίβαστο να είσαι και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα στην προεδρική πολυθρόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς Ομοσπονδίας».

Ομογενείς με σημαντική εμπειρία στα κοινά της εν Ιταλία Ομογένειας αναφέρουν στην Panhellenic Post, πως  <το άρθρο 5 του Καταστατικού ορίζει ρητά ότι η Ομοσπονδία είναι “δημοκρατική” και “ακομμάτιστη”>, που σημαίνει ότι από την ώρα που η Πρόεδρος εντάσσεται κάπου κομματικά, δεν μπορεί να παραμένει ως επικεφαλής της Ομοσπονδίας. Αυτό παρά και τους φόβους, όπως έλεγαν, ότι η ΟΕΚΑΙ θα μείνει ακέφαλη, γιατί η αποχώρησή της Προέδρου από το ΔΣ θα συμπαρασύρει αναγκαστικά και σε παραίτηση όλου του ΔΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το 11ο Πανιταλικό (;) Συνέδριο (XI Congresso Nazionale) που συνήλθε το Μάιο του 2018 στην Μεσσήνα Σικελίας, ανέδειξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) με επικεφαλής την απερχόμενη και επανεκλεγείσα πρόεδρο, Όλγα Νάσση.

Από τη σύνθεση του Συνεδρίου εκείνου είχαν ξεκινήσει οι «μουρμούρες» καθώς συμμετείχαν οι έξι (6), μόνον, από τις 19 Ομοσπονδίες, κάτι που έδωσε το δικαίωμα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα της εκλογής  από το Συνέδριο. Μάλιστα, ανάμεσα στις 13 Κοινότητες που απήχαν από τις εκλογές ήταν η ιστορική Κοινότητα της Βενετίας, έδρα του Επισκόπου Γεννάδιου και η Κοινότητα της Μπολώνια που είναι και η έδρα της ΟΕΚΑΙ και όπου βρίσκονται και τα αρχεία της!

Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η υποψηφιότητα της κυρίας Νάσση για την Ευρωβουλή, «άναψε φωτιές» στην ελληνική παροικία καθώς όπως, με χιουμοριστική διάθεση,   μας ανέφερε παράγοντας της Κοινότητας, «…πρόκειται για μεγάλη τιμή στην Ομογένεια της Ιταλίας καθώς η Πρόεδρος διακρίθηκε και φωτογραφήθηκε πέρα και δώθε στην Ιταλία και στα κομματικά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ»…