Ο Σταύρος Λαμπρινίδης πρεσβευτής της Ε.Ε. στις ΗΠΑ

Είναι επίσημο! Ο Πρέσβης κ. Σταύρος Λαμπρινίδης παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό Πρόεδρο Τράμπ σε τελετή στο Λευκό Οίκο χθες. Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο, ο Πρέσβης κ. Λαμπρινίδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με πνεύμα φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας δέσμευσης για διατήρηση και ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης.

Ο Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης καριέρας αναλαμβάνει πλέον και επίσημα τα καθήκοντα του πρεσβευτή της Ε.Ε. στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον, ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε τη θεμελιώδη σημασία της διμερούς συνεργασίας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει βαθύτερη και ισχυρότερη συμμαχία από τη διατλαντική εταιρική σχέση».

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παγκόσμιο παίχτη και εταίρο των ΗΠΑ. Όπως μάλιστα πρόσθεσε, «η στενή και διαρκή μας φιλία έχει βοηθήσει στην προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων και αξιών, της ασφάλειας και της ευημερίας. Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη είναι επίσης εγγυητής της ασφάλειας και της ευημερίας των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση της εταιρικής σχέσης, ο κ. Λαμπρινίδης τη χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο» και τόνισε πως η Ε.Ε. επιθυμεί την περαιτέρω επέκταση της με στόχο την ενίσχυση του αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η συνάντησή σας τον Ιούλιο του 2018 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ ανέδειξε τη δυνατότητα συνεργασίας με πνεύμα φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας δέσμευσης για την διατήρηση και ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης», είπε ο κ. Λαμπρινίδης απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την νέα του θέση ως πρεσβευτής της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον, ο Σταύρος Λαμπρινίδης θα αντιπροσωπεύει τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό την εποπτεία της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

It’s official! Ambassador Stavros Lambrinidis presented his credentials to President Trump at a ceremony at the White House yesterday. In his message to the President, Ambassador Lambrinidis highlighted the importance of working together in the spirit of friendship, trust, and a mutual commitment to preserve and strengthen our partnership.