Κέιτι Μπουμάν: Η γυναίκα χάρισε την πρώτη εικόνας μιας μαύρης τρύπας-Και Έλληνας στο “τιμ”

H 29χρονη επιστήμονας, Κέιτι Μπουμάν, είναι το πρόσωπο που έχει λάβει συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο για την πολύτιμη βοήθειά της στην δημιουργία του αλγόριθμου που δημιούργησε την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας.

εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τη σκιά της μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Μessier 87 (M87), ενός ελλειπτικού γαλαξία σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει 6,5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Για να «απαθανατιστεί» η σκιά της χρειάστηκαν οκτώ επίγεια ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο, τα οποία λειτούργησαν σαν ένα τηλεσκόπιο, μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης.

Για την 29χρονη επιστήμονα, η δημιουργία της εικόνας ήταν η πραγματοποίηση μιας προσπάθειας που μέχρι τότε θεωρούνταν αδύνατη.

Ενθουσιασμένη για την πρωτοποριακή αυτή στιγμή, η κα Μπουμάν αποθανατίστηκε με την εικόνα να φορτώνει στον υπολογιστή της, γράφοντας στην λεζάντα του ποστ στο facebook:

«Παρατηρώντας με δυσπιστία την πρώτη εικόνα που έκανα από μια μαύρη τρύπα που βρισκόταν στο στάδιο της ανακατασκευής».

app-facebook Katie Bouman on Wednesday Watching in disbelief as the first image I ever made of a black hole was in the process of being reconstructed.

Η 29χρονη ξεκίνησε να φτιάχνει τον αλγόριθμο πριν 3 χρόνια ενώ ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Σ′ ένα tweet, η Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ, έγραψε όιτ η κα. Μπουμάν πρέπει να γραφτεί στην ιστορία για το κατόρθωμά της.

Alexandria Ocasio-Cortez

@AOC

Take your rightful seat in history, Dr. Bouman! ?

Congratulations and thank you for your enormous contribution to the advancements of science and mankind.

Here’s to !
??‍???‍???‍???‍?

Tamy Emma Pepin

@TamyEmmaPepin

Congratulations to Katie Bouman to whom we owe the first photograph of a black hole ever. Not seeing her name circulate nearly enough in the press.

Amazing work. And here’s to more women in science (getting their credit and being remembered in history) ??☄️

Συγχαρητήρια δέχθηκε και από το ΜΙΤ και το Ινστιτούτο SmithSonian στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

«Πριν 3 χρόνια η κα Μπουμάν ολοκλήρωσε έναν αλγόριθμο που θα βοηθούσε στην δημιουργία της  πρώτης εικόνας μιας μαύρης τρύπας. Σήμερα, αυτή η εικόνα βρίσκεται στα χέρια μας», έγραψε το Εργαστήριο Πληροφορικής & Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Ωστόσο, η 29χρονη επιστήμονας που τώρα είναι επίκουρη καθηγήτρια υπολογιστικών και μαθηματικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, επέμεινε ότι η ομάδα που την βοήθησε αξίζει την ίδια αναγνώριση.

«Κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνο του. Το αποτέλεσμα ήρθε από την προσπάθεια πολλών διαφορετικών ανθρώπων», δήλωσε στο CNN.

πηγή:huffingtonpost.gr

Και Έλληνας στην ομάδα

Το ξέραμε ότι ο Δημήτρης είχε αυτούς τους στόχους” δήλωσε στο ΟΡΕΝ η Ειρήνη Φραντζεσκάκη, μητέρα του Δημήτρη Ψάλτη, του αστροφυσικού που συμμετείχε στην ομάδα που φωτογράφησε για πρώτη φωρά την μαύρη τρύπα.

“Η γυναίκα του είναι αστροφυσικός στο ίδιο πανεπιστήμιο και μαζί δούλευαν τα 20 αυτά χρόνια, είναι συνοδοιπόρος του” πρόσθεσε.

“Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκα όλα αυτά που έγιναν. Σαν μάνα τι να σας πω; Είμαι περήφανη για το παιδί μου. Από μικρός είχε βάλει στόχο. Ήταν καλός μαθητής και στο πανεπιστήμιο. Τον είχαν προτρέψει ότι πρέπει να φύγει από την Ελλάδα και να πάει στην Αμερική” ανέφερε.