Σε δύσκολη θέση ο Καιρίδης: «Διώχτε τον» λένε οι Πόντιοι, τι απαντά ο ίδιος

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Καιρίδης, και δεν αποκλείουν κάποιοι ακόμη και την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο.

Οι παλαιότερες δηλώσεις που έχει κάνει, κυρίως για τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα θέμα ταμπού για εκατομμύρια Πόντιους, έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις τάξεις της ΝΔ και δεν είναι απίθανο η υποψηφιότητά του να εξελιχθεί σε «Μυρσίνη Λοϊζου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Δημήτρης Καιρίδης προσπάθησε να δικαιολογηθεί για όσα έχει πει στο παρελθόν, κάνοντας λόγο για μονταζιέρα της Κουμουνδούρου. Ωστόσο, τα…ατοπήματα είναι αρκετά και έχουν προκαλέσει οργή, κυρίως στους κόλπους των Ποντίων.

Για παράδειγμα, στις 5 Μαίου 2018 ο Καιρίδης, καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής ήταν εισηγητής σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες είναι παιδιά των Οθωμανών, ότι το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είναι ένας μύθος εθνικιστικός και ότι μύθος είναι και η Γενοκτονία των Ποντίων.

Συγκεκριμένα είχε πει:

«Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο: Ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει θύματα εθνοκαθάρσεων, γενοκτονιών. Έχουμε και έναν πολλαπλασιασμό των γενοκτονιών και μια γενοκτολογία και γενοκτολαγνεία που δεν είχαμε. Ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία».

Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ποντιακών ενώσεων, με την ΠΟΕ και την ΠΟΠΣ να ζητούν την απομάκρυνσή του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και ο γενικός γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης τονίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη ενός ακόμη αρνητή της Γενοκτονίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα». Αυτό που σημειώνεται είναι ότι οι απόψεις των αρνητών-αναθεωρητών ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του βαθέως τουρκικού κράτους.

«Κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες» χαρακτηρίζει τις απόψεις του Δημήτρη Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ζητώντας και αυτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση απομάκρυνση του καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και την άμεση διαγραφή του από τα μητρώα του κόμματος. «Στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε διά της ψήφου μας σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της Γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου.

Αλλα σημεία που προκάλεσαν αντιδράσεις είναι: «Όπως, λοιπόν, είναι οι Έλληνες τεχνητό έθνος έτσι είναι και οι Μακεντόνσκι. […] Είμαστε παιδιά των Οθωμανών! […] Να βγαίνει και να διαδηλώνει ο Πόντος ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και ήταν πάντα ελληνική… (σ.σ.: με έμφαση) Ο Πόντιος ο οποίος είναι τρίτη γενιά Μακεδόνας, όχι εξηκοστή. […] Το Κυπριακό κατέστρεψε τις σχέσεις μας με την Τουρκία και μας οδήγησε στη χρεοκοπία […] Η Ελλάδα έφερε τον εθνικισμό στα Βαλκάνια… Εμείς εθνικοποιήσαμε τους Τούρκους. […] Μύθος εθνικιστικός το (σ.σ.: σύνθημα) “Η Ελλάδα (ανήκει) στους Ελληνες” […] Υπάρχει η άποψη ότι το Αιγαίο είναι μια ελληνική θάλασσα. Βεβαίως, σε μεγάλο μέρος είναι, αλλά δεν είναι μόνο ελληνική. Το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων είναι διεθνή! Κοντά στο 40%…».

Τι απαντά ο ίδιος

Ο ίδιος βγήκε να δικαιολογηθεί για τις επίμαχες φράσεις. «Είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο 20 χρόνια, και 30 χρόνια στο χώρο των διεθνών σχέσεων, δεν λέω ανοησίες».

Ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Σαχίνη για τον ρ/σ 98,4 της Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι από μια τρίωρη διάλεξη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρείας. «Αναφέρομαι απολύτως στα τραγικά, δραματικά γεγονότα της εξόντωσης των Ποντίων (στα γεγονότα περιλαμβάνω και τους προγόνους τους δικούς μου, φυσικά), αλλά ερωτώ και ομιλώ για την πολιτική χρήση της Ιστορίας –προσέξτε το τώρα αυτό– και γιατί άργησε τόσο η αναγνώριση της Γενοκτονίας (το 1994 μόλις η ελληνική Βουλή), τι καριέρες στήθηκαν γύρω ενδεχομένως από την πολιτική εκμετάλλευση, γιατί το πολιτικό σύστημα λειτούργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο, τι έχει κάνει έκτοτε και πώς χτίζεται μια ιστορία-μύθος, όχι με την έννοια “δεν είναι το πραγματικό γεγονός”», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος επισήμανε ότι και ο ίδιος έχει ποντιακή καταγωγή.

Σχετικά με τη φράση «ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους» που χρησιμοποίησε, ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής εξήγησε ότι η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος και σημείωσε ότι οι επιστήμονες οφείλουν στις πανεπιστημιακές διαλέξεις να αναρωτιούνται και να προβληματίζονται για τα πάντα, χωρίς παρωπίδες και χωρίς το άγχος να δώσουν εξηγήσεις στην όποια κοινή γνώμη.

«Σας λέω, όμως, μιας και το θέτετε, ότι η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αναγνωρίστηκε το ’84, ούτε το ’74. Αναγνωρίστηκε το ’94 για συγκεκριμένους λόγους και μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Σε αυτό αναφέρομαι, αλλά το βίντεο δυστυχώς είναι κομμένο και ραμμένο και δεν επεκτείνεται για να δώσει στον ακροατή τη δυνατότητα να καταλάβει τι λέω. Και έτσι δίνεται μια εντύπωση ότι εγώ αρνούμαι την εξόντωση, ενώ ο ίδιος είμαι απόγονος εξοντωθέντων και κατατρεγμένων Ποντίων στη Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, και ενώ το λέω ξεκάθαρα και στο ίδιο το βίντεο. Αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε.

πηγή:in.gr