Αρκεί οι ομογενείς να βρουν τα χρήματα, να χρηματοδοτήσουν το νέο ΣΑΕ…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οκτώ χρόνια φαγούρας για να προκύψει ένα νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, προχειρογραμμένο, αποσπασματικό, ανεφάρμοστο και  αχρείαστο!

Η σύγχυση του νομοθέτη είναι ολοφάνερη, κραυγαλέα θα λέγαμε, σε κάθε άρθρο, από το 160ο και πάνω που αναφέρεται στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Θα αρκεστούμε σε τούτο, το πρώτο επί του θέματος σημείωμα, σε μερικές γενικόλογες μόνον παρατηρήσεις.

Είναι ανεπίτρεπτο, όταν με τόσα κοσμητικά επίθετα αναφερόμαστε στους εκτός Ελλάδος Έλληνες, όταν τους έχουμε ανάγκη, να τους αντιμετωπίζουμε σε θεσμικό επίπεδο με τέτοια ελαφρότητα.  Με γενικόλογες διατάξεις, με αδιευκρίνιστες έννοιες, και με ακατανόητες σκοπιμότητες.

Πάλι νομικά, λοιπόν, στον αέρα το ΣΑΕ; Τίποτε δεν διδαχθήκαμε;  Πάλι θεσμικά έωλο; Τίποτα δεν καταλάβαμε;  Πάλι οργανωτικά …μπάχαλο; Τίποτα δεν μας λέει η οδύσσεια των διοικητικών υπαλλήλων του -τότε- ΣΑΕ που παραμένουν δέκα χρόνια άνεργες και απλήρωτες;

Πάλι το θέτουμε το ΣΑΕ σε άμεση, στενή και απόλυτη ταύτιση με την εκάστοτε κυβέρνηση που θα παρέχει και …γραμματειακή υποστήριξη στην …αυτοοργανωμένη, εντούτοις, δομή του;

Η μόνη πραγματική “καινοτομία” που εισάγει το  προχειρογραμμένο αυτό Σχέδιο Νόμου, είναι η …ελεγχόμενη αυτοοργάνωση, που θα έχει να κάνει με την ακηδεμόνευτη …αυτοχρηματοδότηση! Σ΄αυτό, στο “ταμείο” ούτε λόγο ούτε πράξη διεκδικούν από την Αθήνα… Α, ναι. Και τα ακατανόητα βαφτίσια της Γενικής Συνέλευσης σε …Αμφικτιονία!!! (ομοιοκατάληκτο, αυτό με την …αυτοκτονία).

Από πού, όμως, θα προέλθουν, τα χρήματα;  Και για ποιόν σκοπό; Για να …συμβουλεύει  το ΣΑΕ την εκάστοτε κυβέρνηση η οποία –κάθε φορά που δεν θα την βολεύουν οι συμβουλές τους- θα τους κουνάει το δάχτυλο και θα τους λέει ότι «έχουν ξεφύγει»;

Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να αποδώσει στην Ομογένεια αυτά που της αρμόζουν, δεν χρειάζεται  η ομογένεια κανένα ΣΑΕ. Όπως δεν χρειάζεται και καμία ψήφο, αφού η Κυβέρνηση δεν εξομοιώνει τους Έλληνες  ψηφοφόρους του Εξωτερικού με τους Έλληνες  Ψηφοφόρους του Εσωτερικού! Ψήφος που να μην μετράει για ψήφος, είναι φάρμακο χωρίς γιατρικό!!! (Δηλαδή κομπογιαννίτικο!).

Είναι προφανές: Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η Κυβέρνηση το μόνο που επιθυμεί είναι να ελέγχει τους Απόδημους! Να τους έχει υπό την στενή παρακολούθησή της! Και να καθοδηγεί τις αποφάσεις τους! Αρκεί οι ομογενείς να βρουν τα προς τούτο απαραίτητα χρήματα… προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το παλαιό-νέο ΣΑΕ.