Με επιτυχία η εκπαιδευτική αποστολή του 2ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων από την Ήπειρο στην Κύπρο (18-23 Απριλίου 2019)

Ο κ. Στέλιος Αθρακίτης μας ξεναγεί στα «Φυλακισμένα μνήματα» της Λευκωσίας

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου

Χορηγός επικοινωνίας: “Panhellenic Post

Ιωάννινα: Με επιτυχία έληξε η 6/ήμερη εκπαιδευτική αποστολή «Απ. Βαρνάβας 2019» του 2ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων από την Ήπειρο στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε από τις 18-23 Απριλίου 2019, με την στήριξη του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας “NOESIS” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.

. Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή στις εκδηλώσεις βράβευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» και στο 2ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος-διαγωνισμού. Το 2ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων απέσπασε το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο στην κατηγορία του τραγουδιού-μουσικής σύνθεσης.

 

. Με τους καθηγητές της Μέσης Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού της Κύπρου και τέλεσε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου και Cyprus Convention Bureau καθώς και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κοιτάζοντας από μακρυά με αισθήματα εθνικής θλίψης την «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ο μικρός Αλέξανδρος Γεωργίτσης καταθέτει στεφάνι στους πεσόντες Ελλαδίτες για την άμυνα της Κύπρου στην εισβολή των Τούρκων τον Ιούλιο 1974 στον τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος του 2ου Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Ιωαννίνων που παρουσίασε ο εκπαιδευτικός-μαθητής Νίκος Σουτόπουλος ήταν: “Στα βήματα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Αποστόλου Βαρνάβα: διαδρομές σε μονοπάτια θρησκευτικού τουρισμού από την Ήπειρο έως την Κύπρο”.

Στο άγαλμα του «αετού του Μαχαιρά» Γρηγόρη Αυξεντίου

Καθώς στο πλαίσιο δράσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνονταν η χάραξη μονοπατιών και διαδρομών θρησκευτικού, πολιτιστικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων, ο αρχηγός-συντονιστής της εκπαιδευτικής αποστολής Νίκος Σουτόπουλος, η υπαρχηγός-συνοδός Διευθύντρια Δώρα Μαγουλιώτη και η ομάδα δράσης του σχολείου οδήγησαν τους συμμετέχοντες σε βυζαντινά, μεταβυζαντινά μνημεία, εκκλησίες, ιερές μονές, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σχετικού ενδιαφέροντος για επίσκεψη και γνωριμία με τη βοήθεια των ξεναγών Στέλιου Αθρακιώτη και Μαρίας Φουκαρά, που διέθεσε ευγενικά ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.) για αυτό τον σκοπό.

Στο άγαλμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Θρονί της Μονής Παναγίας Κύκκου

Έτσι, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Βουλή Αντιπροσώπων και στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Μουσείο Εθνικού Αγώνος 1955-59 (Ε.Ο.Κ.Α.), την «πράσινη γραμμή» αντιπαράταξης στη Λευκωσία, στην Ι. Μονή Παναγίας Μαχαιρά  και το κρησφύγετο Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ι. Μονή Παναγίας Κύκκου και τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου, στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Κύπρου στη Βάσσα Λεμεσού, στο οδόφραγμα Δερύνειας προς την πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, στον αρχαιολογικό χώρο με τα ψηφιδωτά της Πάφου, στη στήλη του Απ. Παύλου και στο Γυμνάσιο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο, στο Κούριο, στο Κολόσσι, στην Πέτρα του Ρωμιού και τις Βρετανικές βάσεις Επισκοπής και Αγ. Νικολάου, το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.) της Ι. Μητρόπολης Λεμεσού, τον Ι. Ναό του Αγ. Λαζάρου Λάρνακας κ.ά.

Γεύμα φιλοξενίας του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου με τον εκπρόσωπό του Αρχιμ. π. Χρυσόστομο

Τα φιλόξενα και αδελφικά αισθήματα που γεύθηκαν οι επισκέπτες από τους πολιτικούς, εκκλησιαστικούς, αυτοδιοικητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς που υποδέχτηκαν την εκπαιδευτική αποστολή κατά τη διάρκεια της διαδρομής και διαμονής της στην Κύπρο, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη συναισθηματική μνήμη όλων.

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Εσπ. ΕΠΑΛ Ιωαννίνων στο πανηγυρικό δείπνο της επίσημης τελετής λήξης της αποστολής στο ξενοδοχείο Πάφου ”Saint George”

Ανεβαίνοντας στην εγκλείστρα του ασκητή Αγ. Νεόφυτου στην ομώνυμη μονή Πάφου

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Βουλή Αντιπροσώπων Κύπρου με τον βουλευτή Αμμοχώστου Μιχάλη Γιωργάλλα