Κύπρος: Σοκάρουν τα ευρήματα στην «Κόκκινη Λίμνη» – Έρευνες και για τις άλλες σορούς

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη στην Κύπρο από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο αφορά τα εγκλήματα του κύπριου serial killer, ο οποίος έχει παραδεχτεί τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο μικρών παιδιών.

Μετά από πολύωρες έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη, χθες το μεσημέρι βρέθηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη αποσύνθεση μέσα σε ταξιδιωτική βαλίτσα. Πρόκειται για ένα ένα από τα θύματα του 35χρονου μανιακού δολοφόνου, ο οποίος αφού το σκότωσε, τοποθέτησε τη σορό σε βαλίτσα και τη βύθισε στη λίμνη ώστε να χαθούν τα ίχνη του εγκλήματος. Η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη ωστόσο εικάζεται ότι ανήκει σε μία εκ των δύο γυναικών που δεν έχουν βρεθεί και έχει δολοφονήσει ο 35χρονο «Ορέστης». Δηλαδή στην 31χρονη Maricar Valdez Arquila ή στην 36χρονη Livia Florentina Bunea.

Σήμερα Δευτέρα άνδρες της ΕΜΑΚ θα συνεχίζουν το μακάβριο έργο της ανάσυρσης και της δεύτερης βαλίτσας που έχει εντοπιστεί στην Κόκκινη Λίμνη του Μιτσερού, ενώ θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και της τρίτης με τη χρήση ρομποτικής κάμερας. Παράλληλα με τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη θα συνεχιστούν και οι έρευνες στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου, για εντοπισμό της 6χρονης Σιέρρα, κόρης της Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες.

Οι Αρχές, οι οποίες φοβούνται ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με νέες αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση του 35χρονου θεωρούν βέβαιο ότι αν δεν είχε συλληφθεί θα συνέχιζε τις δολοφονίες του.

Η επιχείρηση της Κυριακής, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου  ήταν μεθοδική, αλλά επίσης επίπονη και συνάντησε πολλές δυσκολίες. Μετά την ανάσυρση της βαλίτσας από δύτη με τη χρήση σκάφανδρου, οι έρευνες την Κυριακή περιορίστηκαν για σκοπούς διερεύνησης και προετοιμασίας για την επιχείρηση της Δευτέρας. Της διαδικασίας ανάσυρσης της πρώτης βαλίτσας, προηγήθηκαν επιτόπιες έρευνες από άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η σορός εξετάστηκε από ιατροδικαστή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να γίνει η νεκροτομή και να ληφθούν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις και για ανάλυση γενετικού υλικού, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου αλλά κυρίως για και να διακριβωθεί η ταυτότητα του θύματος.

Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Νεόφυτος Σιάηλος δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, σημειώνοντας πάντως ότι ο ύποπτος ανακρίνεται καθημερινά.

Εμπειρογνώμoνες της Σκότλαντ Γιαρντ στην Κύπρο

 

Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα καταφθάνουν και οι εμπειρογνώμονες της Σκότλαντ Γιαρντ πάνω σε ζητήματα κατά συρροή δολοφόνων, που θα συνδράμουν συμβουλευτικά το ανακριτικό έργο της Κυπριακής Αστυνομίας, που δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοια εγκληματική δράση στο παρελθόν.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες φτάνουν μετά από πρόσκληση του αρχηγού αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και αφού μελετήσουν το ανακριτικό υλικό και τη δράση του 35χρονου, θα δημιουργήσουν ένα προφίλ για το μοτίβο των φόνων.

(Τα θύματα του 35χρονου «Ορέστη»)

Εγκλήματα και στα Κατεχόμενα;

Μετά τις φρικιαστικές ομολογίες για τις 7 δολοφονίες στις ελεύθερες περιοχές, οι αρχές του ψευδοκράτους, άρχισαν να μελετούν δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών στα κατεχόμενα, καθώς ο Ίλαρχος, φαίνεται πως περνούσε συχνά τα οδοφράγματα της πράσινης γραμμής και επισκεπτόταν το ψευδοκράτος.

Η καταγωγή της οικογένειας του, από την πλευρά του πατέρα του είναι από το κατεχόμενο χωριό Δίκωμο, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τη Βουλγαρία.

Οι αρχές του ψευδοκράτους εστιάζουν στην δολοφονία της 40χρονης Βιετναμέζας Νταμ Θι Χο, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο του 2017 και το πτώμα της βρέθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στα κατεχόμενα, τον Ιανουάριο του 2019.

Διατυπώνονται υποψίες για πιθανή δολοφονία της γυναίκας από τον «Ορέστη» λόγω των χαρακτηριστικών του εγκλήματος. Ήδη έχουν διαβιβαστεί πληροφορίες μέσω της δικοινοτικής επιτροπής για την εγκληματικότητα και εξετάζεται από τη Κυπριακή Αστυνομία και αυτή η υπόθεση.