Γ.Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Νέα Υόρκη.- Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν χθες ομιλητής στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο του Economist «The EASTMED- New York Investment Summit» που δίνει έμφαση στις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Κουμουτάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής γίνονται καταλύτης για στενότερη συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του αμοιβαίου οφέλους και της αποδοχής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ως της μόνης στέρεας νομικής βάσης για μια τέτοια συνεργασία».

Εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή γέφυρα που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την ευρωπαϊκή ενιαία ενεργειακή αγορά, διαδραματίζοντας έναν κεντρικό ρόλο στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.  Ταυτόχρονα η χώρα μας είναι και ένας ένα ενεργειακός διάδρομος συμμετέχοντας στην ανάπτυξη στρατηγικής σημασίας αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά και στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σχετικά με την Τουρκία ο κ. Κουμουτσάκος διαπίστωσε ότι «έχει αυτοαποκλεισθεί από αυτές τις θετικές εξελίξεις γιατί απλώς επιμένει να μην παίζει με τους κανόνες του παιχνιδιού.

  1. Δεν αναγνωρίζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και επιδιώκει την οριοθέτηση των Θαλασσίων ζωνών με τρόπο αυθαίρετο.
  2. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα νόμιμα δικαιώματά της.
  3. Έχει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο. Η διακηρυγμένη τουρκική πολιτική “μηδέν προβλήματα με τους γείτονες” έχει μεταμορφωθεί σε “μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα”.

Προκειμένου να σπάσει τον αυτοαποκλεισμό της από το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να επιβάλλει τη συμμετοχή της καταφεύγοντας σε πρακτικές έντασης και παρεμποδισμού της προόδου των διαφόρων ενεργειακών σχεδίων.

Θέλω να ελπίζω ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της  “Eastern Mediterranean  Security  and Energy Partnership Act of 2019” που κατέθεσαν ο δημοκρατικός γερουσιαστής  Bob Menendez και ο ρεπουμπλικάνος Marco Rubio θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Άγκυρα ώστε να κάνει σύντομα, ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική της. Για να σταματήσει να είναι καταναλωτής ασφάλειας και να αρχίσει να γίνεται παραγωγός ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να παραμείνει έτσι αγκυροβολημένη στη Δύση. Η απόφαση είναι δική της».  

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία «πιστεύει στον κομβικό και σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην περιοχή.

Στη βάση αυτής της πεποίθησης, ως η επόμενη Κυβέρνηση της Ελλάδας:

  1. Θα ενισχύσει και θα εμβαθύνει όλα τα σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Θα εμβαθύνει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ και Ελλάδας- Ισραήλ, συνεχίζοντας να έχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με το μουσουλμανικό κόσμο.
  3. Θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια στέρεη αποτελεσματική διατλαντική σχέση.
  4. Θα συνεχίσει  να υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αναζητώντας όπου χρειάζεται και νέα πλαίσια, συνεργασίας, όπως αυτό της αναθεωρημένης Τελωνειακής Ένωσης με σαφείς όρους και προϋποθέσεις.
  5. Θα επιδιώξει έναν ουσιαστικό διάλογο με την Άγκυρα. Προϋπόθεση είναι μια ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από προκλητικές δηλώσεις και παραβατικές ενέργειες που παράγουν επικίνδυνες εντάσεις.
  6. Θα συμβάλλει σε μια νέα προσπάθεια για μια δίκαιη, λειτουργική και γι᾽αυτό βιώσιμη λύση του Κυπριακού με καλή προετοιμασία και χωρίς τεχνητά χρονοδιάγραμματα.
  7. Στο εσωτερικό της χώρας θα διασφαλίσει μια στιβαρή διακυβέρνηση, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και θα εργαστεί άοκνα για τη προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ειδικά στους πολλά υποσχόμενους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τεχνολογίας».

Κατά τη συζήτηση στο πάνελ με τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Negroponte και τον Επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής κ. David Harris, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε επίσης στις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας και κάλεσε τους ξένους επενδυτές στη χώρα μας η οποία μπορεί να είναι το κομβικό κράτος για την σταθερότητα, ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Νωρίτερα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τη βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, κα. Rosemary A. DiCarlo, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, για το οποίο ο κ.  Κουμουτσάκος   επισήμανε την ανάγκη καλής προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται βιασύνη και τεχνικά χρονοδιαγράμματα. Για την Τουρκία υπογράμμισε ότι τα μηνύματα προς την Άγκυρα θα πρέπει να είναι σαφή, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της και να έχει έναν παραγωγικό ρόλο στην περιοχή.