Βαρουφάκης στο One Channel : Ο Τσίπρας είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πέρασε δύο μνημόνια

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο One Channel, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πέρασε δύο μνημόνια: «το 3ο και το 4ο, το οποίο βέβαια ονόμασε μεταμνημόνιο».

Τόνισε δε ότι το «μεταμνημόνιο» -στο οποίο κατά την άποψη του βρίσκεται η Ελλάδα τώρα- είναι το πιο σκληρό, το πιο μακρύ σε διάρκεια και το πιο επαχθές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για τους πάντες και τα πάντα, εξηγώντας τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, απαντώντας στις κατηγορίες ότι η διαπραγμάτευσή του κόστισε περίπου 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ξεσκεπάζοντας τις εγκληματικά λάθη και τις αποτυχημένες συνταγές της τρόικας.

Μίλησε ακόμη για τον «προσωπικό φίλο του» Τζούλιαν Ασάζν, αλλά και για τη σχέση ζωής με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.

Είμαι ο μόνος ΥΠΟΙΚ που δεν προσέθεσε ούτε ένα ευρώ στο χρέος

«Πόσο κοστίσατε;» στην Ελλάδα ρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κάθε άνθρωπος που έχει περάσει από το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να κρίνεται. Και πρέπει να κρίνεται στη βάση τριών αριθμών: τα ταμειακά του κράτους – τι ταμείο παρέλαβες και τι παρέδωσες-,  το χρέος και το ΑΕΠ.» εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Όταν εισήλθα στο υπουργείο Οικονομικών είχαμε ταμειακά διαθέσιμα αρκετά για 11 με 23 ημέρες, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όταν παρέδωσα είχαμε διαθέσιμα για 50 ημέρες. Δεν πρόκειται για καμιά σοβαρή βελτίωση αλλά ήταν λίγο καλύτερα.»

» Σε ό,τι αφορά το χρέος, όταν μπήκα είχαμε χρέος 320 δισ. ευρώ, όταν έφυγα 309 δισ. ευρώ. Γιατί είμαι ο μόνος υπουργός και νιώθω αρκετή περηφάνεια για αυτό, που δεν προσέθεσα ούτε ένα ευρώ στο χρέος του κράτους» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας μάλιστα ότι ο λόγος που μειώθηκε λίγο το χρέος ήταν ότι συνέχιζε να κάνει πληρωμές, «κάτι για το οποίο μου ασκήθηκε μάλιστα κριτική, ότι αποπλήρωνα το ΔΝΤ από το μικρό πλεόνασμα του κράτους».

Σε ότι αφορά το ΑΕΠ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «το 2008, όταν ξεκίνησε η κατρακύλα ήταν 244 δισ. ευρώ, όταν ανέλαβα ήταν 175 δισ. ευρώ, επίπεδο στο οποίο έμεινε και για τα επόμενα χρόνια, ενώ σήμερα έχει ανέλθει σε περίπου 182 δισ. ευρώ»

«Όταν ο κ. Βίζερ (σσ πρώην επικεφαλής του Euroworking Group) με κατηγορεί ότι κόστισα 200 δισ. ευρώ, μου περιποιεί τεράστια τιμή. Ως δημοκράτης του αναγνωρίζω το δικαίωμα να αυτοεξευτιλίζεται. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: έχεις μια τρόικα, που σύμφωνα με όλους τους καλούς οικονομολόγους του κόσμου, ουσιαστικά ασέλγησε πάνω στην ελληνική οικονομία […] Αν κάποιος κρίνει το πρόγραμμα της τρόικας με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια, ως στυγνός τεχνοκράτης, θα μιλήσει για το πιο αποτυχημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.»

» Δεν υπήρξε μεγαλύτερη αποτυχία του ΔΝΤ. Και το παραδέχεται αυτό το ΔΝΤ, με τα 35 mea culpa που έχει πει, χωρίς βέβαια να αλλάζει την πολιτική του. Και θέλουν να φορτώσουν το κόστος της παταγώδους αποτυχίας τους σε κάποιον. Είναι μεγάλη μου τιμή αν θέλουν να το φορτώσουν σε μένα»

Δεν πίστευα ότι ο Τσίπρας θα υπογράψει το 3ο μνημόνιο

Μιλώντας στην εκπομπή One Talk, του Δημήτρη Μανιάτη και της Αθηναϊδος Νέγκα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πέρασε δύο μνημόνια».

«Το 3ο και το 4ο, το οποίο βέβαια ονόμασε μεταμνημόνιο, με μια μεταμοντερνική θεώρηση του μνημονίου» συνέχισε για να τονίσει ότι «Είμαστε στο πιο μακρύ, πιο σκληρό και πιο επαχθές μνημόνιο από την αρχή».

«Δυστυχώς συμμετείχα και εγώ σε αυτήν την κυβέρνηση που τα έφερε αυτά, μέσα από τη συνθηκολόγησή της. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πίστευα ότι ο Τσίπρας θα υπογράψει το 3ο μνημόνιο, για να φέρει το 4ο».