Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Αθήνα.- Παρουσιάζεται αυτή την ώρα από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα και θα περιλαμβάνει τις συντάξεις και το θέμα των απολύσεων που θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες.

Οι 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Το «κούρεμα» θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής μετά το 2002 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.

Παράλληλα θα υπάρξει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής. Προβλέπεται, όμως, διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

Για τους αγρότες διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και η ελάχιστη δόση για την πληρωμή της οφειλής θα είναι τα 30 ευρώ.

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Θα ευεργετηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που είναι εγκλωβισμένοι. Θα μπορέσουν αμέσως να πάρουν σύνταξη», είπε η Έφη Αχτσιόγλου

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος το νομοσχέδιο έχει ως βασική λογική την αντιμετώπιση τριών κατηγοριών πολιτών. «Μία που ζορίζεται και θέλει να πληρώσει αλλά
δεν μπορεί. Μία που έχει ματώσει και πληρώνει με συνέπεια και πρέπει να τους δείξουμε σεβασμό. Και συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη. Η τρίτη κατηγορία είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Λογική μας να βοηθήσουμε την πρώτη κατηγορία χωρίς να ευνοήσουμε τους κακοπληρωτές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ρύθμιση για τις δόσεις στην εφορία

Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς και συνταξιούχους.

• Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ προβλέπονται 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.
• Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ υπάρχει συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων είναι σε συνάρτηση με το χρέος και τον αριθμό των τέκνων.

Εάν ο οφειλέτης αποφασίσει να καταβάλει εφάπαξ την οφειλή τότε θα διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις. Προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων κατά 90% αν ο οφειλέτης επιλέξει αριθμό δόσεων μικρότερο από αυτόν που προσφέρει το κράτος.

Για τα νομικά πρόσωπα, μη κερδοσκοπικά σωματεία και συλλόγους προβλέπεται ό,τι ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα.

Για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ η ρύθμιση αυξάνει τις δόσεις από 12 σε 18.

Για οφειλές που έχουν προκύψει από έκτακτη αιτία, όπως φόρος κληρονομίας, οι δόσεις θα φτάνουν τις 30.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπορία.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνουν μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Η ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δήμους 

Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με έως 100 δόσεις και με δυνατότητα μείωσης έως και πλήρους διαγραφής των προσαυξήσεων περιλαμβάνει τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.

Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν οι οφειλές εξοφληθούν:

  • Από 2 έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι κατά ποσοστό 80%,
  • Από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%,
  • Από 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%
  • Από 73 έως 100 δόσεις, διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση της καταβάλλεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Επίσης η ρύθμιση της οφειλής καταργείται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., ή έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Πηγή: skai.gr