Κατατέθηκε η πρόταση μομφής κατά Πολάκη – Μητσοτάκης: «Είναι θρασύδειλος πολιτικός τραμπούκος»

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του Παύλου Πολάκη εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, η ΝΔ είχε καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με αφορμή τα σχόλιά του για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.

«Η χυδαία επίθεση ενός υπουργού της κυβέρνησης απέναντι σε έναν μαχητή της ζωής προκάλεσε, δικαίως, την οργή των πολιτών. Η απάνθρωπη στάση ενός υπουργού Υγείας απέναντι σε έναν νέο επιστήμονα με αναπηρία, δεν έχει προηγούμενο. Η αυταρχική συμπεριφορά ενός βουλευτή που, αντί να απολογείται  και να ζητάει συγνώμη, καταφεύγει σε ύβρεις, ξεσηκώνει το φιλότιμο των Ελλήνων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε τι συνέβη και οδηγήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόταση μομφής:  «Εντελώς απρόκλητα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δημοσιεύει το ΦΕΚ του νόμιμου διορισμού Κυμπουρόπουλου ως ψυχιάτρου. Και τι τού ζητά σε αγοραίο ύφος; “Αφού δεν θέλεις χάρες, ας στεκόσουν και εσύ στην ουρά για το ΕΣΥ όπως οι άλλοι γιατροί”. Είχε το θράσος μάλιστα ο κ. Πολάκης να πει στο Στέλιο ότι θα έπρεπε να ντρέπεται.Αποσιωπώντας, μάλιστα, ότι αυτός ο αριστούχος της Ιατρικής πέρασε 7 αξιολογήσεις πριν ασκήσει το δικαίωμά του στην εργασία ως ΑΜΕΑ, διαστρεβλώνει ταυτόχρονα την ουσία της θέσης του».

«Γιατί άλλο έλεγε ο Στέλιος: έλεγε ότι δεν αρκούν οι θετικές διακρίσεις. Αλλά ότι χρειάζεται μία συνολική αλλαγή κουλτούρας απέναντι στα άτομα με αναπηρία», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ

«Ο Τσίπρας προσέβαλε όλους τους Κρητικούς»

«Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δικαιολόγησε τον υπουργό του, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα και συνειδητά μαζί του. Αυτά τα κάνει γιατί είναι αψύς και Σφακιανός, μας είπε. “Και την μομφή εναντίον του, εγώ την θεωρώ μομφή κατά της κυβέρνησης”. Πρόσβαλε, έτσι, όλους τους Κρητικούς. Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός.  Ποιος σας είπε ότι οι Σφακιανοί, οι Χανιώτες, οι Κρητικοί είναι σαν τον Πολάκη; Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά και περηφάνια με ένα θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στον παραλληλισμό Τσίπρα-Πολάκη, λέγοντας «Δεν υπάρχει ύφος Πολάκη. Υπάρχει ήθος Τσίπρα».

«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη γιατί προσωποποιεί τον κυνισμό και τη χυδαιότητα στη δημόσια ζωή. Είναι ο πολιτικός που παρανομεί, πυροβολώντας, κρατώντας διπλά βιβλία ή ακυρώνοντας διαγωνισμούς με το έτσι θέλω.  Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη γιατί ενσαρκώνει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Δεν υπάρχει προηγούμενο υπουργού που να απειλεί δικαστές για να φυλακίσουν αντιπάλους του ώστε να μείνει ο ίδιος στην εξουσία. Ούτε υπάρχει άλλος πολιτικός που απείλησε ότι θα θάψει «τρία μέτρα κάτω απ’ τη γη» εκπροσώπους του Τύπου. Όπως είναι ο μόνος που είχε την πρωτοβουλία να καταγράψει παράνομα στο τηλέφωνό του τη συνομιλία του με τον κεντρικό τραπεζίτη», υπογράμμισε.

Αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, λέγοτνας ότι ο Παύλος Πολάκης, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα «απέκρυψαν τα θύματα που ήξερε ότι υπήρχαν στο Μάτι».

«Ο Πολακισμός είναι φασισμός»

«Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, τις λέξεις. Ο Πολακισμός είναι φασισμός. Γι’ αυτό και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να τον καταδικάσει. Για λόγους αρχής και ουσίας» τόνισε.

Μήνυμα σε Φίλη και Θεοχαρόπουλο

«Όσοι καταδικάσατε την άθλια συμπεριφορά του υπουργού, θα καταπιείτε εδώ μέσα τα λόγια που είπατε;», είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον Νίκο Φίλη, ο οποίος είχε επικρίνει τον κ. Πολάκη για την επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

«Και όσοι προσχωρήσατε πρόσφατα σε μια πλειοψηφία-κουρελού δεσμεύεστε πάντα από εκείνη τη δήλωση που έχετε υπογράψει; Θα δεχθείτε τώρα να γίνετε αχθοφόροι και της κυβερνητικής καρέκλας του Πολάκη για λίγο καιρό ακόμη; Κύριε Θεοχαρόπουλε, σας εύχομαι να απολαύσετε τις λίγες εβδομάδες που θα μείνετε στο πόστο σας. Χαρείτε το, γιατί για να φτάσατε εκεί κάνατε πολλά: Ως αρχηγός ενός κόμματος διοριστήκατε βουλευτής άλλου κόμματος για να προσχωρήσετε τελικά στη δύναμη ενός τρίτου κόμματος. Κι είστε ο μόνος υπουργός κυβέρνησης την οποία προ μηνών εσείς ο ίδιος είχατε καταψηφίσει.

Κριτική για την κυβέρνηση 

«Μετά τους ενοικιαζόμενους βουλευτές, καταφεύγετε τώρα και σε υπουργούς με χρονομίσθωση. Κάνατε τον ΣΥΡΙΖΑ Airbnb…  Τώρα που όλα αυτά τα διλήμματα κατέρρευσαν έμεινε ένα άλλο απλό δίλημμα με το οποίο οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη.Με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων. Την απάντηση θα την δώσουν οι πολίτες το βράδυ της 26ης Μαΐου» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρόκειται να ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης στις 18:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία.

Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης

Η συζήτηση, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, θα ξεκινήσει την Τετάρτη το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Τη διαδικασία μάλιστα θα εκκινήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (θα μιλήσει πρώτος και τελευταίος), ενώ θα υπάρξουν 6 συνολικά κύκλοι ομιλητών από τα κόμματα, αναλογικά με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.