ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: Ένα γράμμα από τη Σουηδία

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Αξιότιμε κ Μαλασπίνα

Η εκτίμηση μου είναι ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται να καταλήγει στην εκλογή τριών βουλευτών Επικρατείας οι οποίοι θα μπορούν να μιλούν αλλά όχι να ψηφίζουν για ζητήματα διαμόρφωσης πολιτικής. Οι Έλληνες του Εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν για τους τρεις βουλευτές αλλά όχι για τους 300. Αυτό σημαίνει εκλογή βουλευτών δυο και τριών ταχυτήτων. 

Καταλήγουμε σε μια λύση δημοκρατικά απαράδεκτη. Ψηφίζουμε ”τρεις ομήρους για την δημοκρατική βιτρίνα του ελληνικού κοινοβουλίου”. Στο χωριό μου θα λέγαν ειρωνικά ”να λείπει το βύσσινο”. Καλλιεργείται με αλλά λόγια η ψευδαίσθηση ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αναγνωρίζονται ως Έλληνες πολίτες, αλλά ουσιαστικά, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ένα ακόμη δημοκρατικό όνειδος της Κυβέρνησης.

Δώστε μου ακόμη την ευκαιρία να σχολιάσω επίσης την προσφορά ”της αμίσθου” σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα Αποδήμων. Η εν λόγω κυρία ουδεμία υπηρεσία φαίνεται ότι έχει προσφέρει στα θέματα αποδήμων παρά τις φανφάρες στο πρόσωπο της από αυτούς που την εγκατέστησαν.

Είναι φανερό ότι κα Παναγοπούλου μιλά από τη θέση του χρηματοκιβωτίου της. Οι υποψίες μου ότι ο ρόλος της συμβούλου του πρωθυπουργού, και μάλιστα αμισθί έχει βάθος διαπλοκής και σκοτεινών διαδρομών προσωπικών όπου προσωπικά συμφέροντα γίνονται ορατά και από τις δυο πλευρές. 

Με αλλά λόγια λείπουν ”στην σύμβουλο” οι σχετικές γνώσεις πάνω σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Ομογενείς όπως και στερείται ”τα μάτια” ενός αντικειμενικού Έλληνα και τις εμπειρίες ενός ομογενή. Ένας επαγγελματίας και σωστός σύμβουλος παράγει σοβαρό έργο. Η περίπτωση της κας Παναγοπούλου μου θυμίζει μάλλον κροκόδειλο, δηλ. άτομο με μεγάλο στόμα και μικρά αυτιά.

Δυστυχώς κε Μαλασπίνα, γίνεται πλέον ορατό ότι τα δικαιώματα των Ομογενών δεν γίνονται σεβαστά από τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στην Βουλή των Ελλήνων. 

Επανέρχομαι λοιπόν στην πρόταση για δημιουργία ενός υπουργείου Ομογένειας που έχω διατυπώσει πριν από τρία χρόνια στην αίθουσα της Γερουσία της Βουλής, σαν μέλος του Δ.Σ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε σε μια από τις επισκέψεις μας στην Αθήνα. Το μεγάλο κεφάλαιο της Ομογένειας μπορεί να αναγνωριστεί και να αποδώσει τα τεράστια οφέλη που μπορεί στην Πατρίδα, μόνον όταν και μόνον η Πατρίδα ειλικρινά αποφασίσει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτή την προσπάθεια. 

Η σοβαρή εργασία για την ανασυγκρότηση του εθνικού κεφαλαίου που ακούει στο όνομα Ομογένεια μπορεί να αρχίσει με ένα υπουργείο Ομογένειας στελεχωμένο με αξιόλογους ανθρώπους που έχουν πράγματι τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απαιτούνται για να χρησιμοποιηθεί το αξιόλογο αυτό κεφάλαιο προς όφελος της Πατρίδας μας.

Η Ελλάδα και η αυριανή κυβέρνηση καλούνται να αποδείξουν σε πράξεις όλες αυτές τις υποσχέσεις που κατά καιρούς και από διάφορες κυβερνήσεις έχουν δοθεί στους Έλληνες Ομογενείς. Μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε λάβει, είναι λόγια και αέρας κοπανιστός.

Με εκτίμηση,

Σωτήρης Δελής

Μέλος ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε

Κοινοβουλευτικός βετεράνος του σουηδικού Κοινοβουλίου, πρώην μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σουηδικής Βουλής.

Διευθυντής τραπέζης/Οικονομολόγος

Σουηδία