Νέα απειλή Ερντογάν: Από τα συμφεροντά μας εξαρτάται η σταθερότητα σε Κύπρο και Aνατολική Μεσόγειο

Νέο απειλητικό μήνυμα έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που εξελίσσεται το θρίλερ με την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα, τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από την παράνομη εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι πρίν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.

Οι παράνομες ενέργειες του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Φατίχ” (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν (τρία πλοία υποστήριξης και μια φρεγάτα) αποτελεί την κλιμάκωση της εδώ και καιρό αναμενόταν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την απάντηση της Άγκυρας στο γεγονός ότι έχει μείνει στο περιθώριο σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τα ενεργειακά όσο και με το γεωστρατηγικό παίγνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Πόσο μάλλον, όταν η Κύπρος σταδιακά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε σημαντικό παίκτη και στα δύο αυτά επίπεδα.

Τι είπε για τα F-35 και την Ε.Ε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και στην συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 -μετά και την πρόθεση των ΗΠΑ να την θέσουν εκτός- τονίζοντας πως «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορείτε να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».

Όσον αφορά την ενταξιακή προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελεί εξ αρχής στρατηγική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να μας ξεγελάσει».