Νέες προκλήσεις από Τουρκία – Πώς απαντά η Κύπρος

Λευκωσία.- Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας καθώς αφενός επιμένει να πραγματοποιήσει  γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και αφετέρου απειλεί με «Αττίλα 2» σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τελευταία πρόκληση του Ομέρ Τσελίκ ο οποίος απείλησε ανοιχτά με «Αττίλα 2», λέγοντας πως «είναι καλό ο Αναστασιάδης  να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του» ξεπέρασε κάθε όριο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάθεται με «σταυρωμένα τα χέρια» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους ομολόγους του στην ΕΕ για όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων , ενώ δρομολογείται συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, κάτι που δεν είναι άσχετο με την έκδοση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 29 Μαΐου.

Μεθαύριο Τρίτη, ο Σάββας Αγγελίδης, αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου,  αναμένεται να ενημερώσει τους ΥΠΑΜ της ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Λευκωσία θα εγείρει το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Αναλόγως εξελίξεων, ενδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει εκ νέου τους ηγέτες της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο της 28ης Μαΐου, στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θέμα άλλωστε για το οποίο συγκαλείται.

Κοινοτικές πηγές επεσήμαναν στον «Φ» ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ παρέχει δυνατότητες επιβολής κόστους προς την Τουρκία, κάτι άλλωστε που αξιοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, οδηγώντας στην περικοπή προενταξιακών κονδυλίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κόστος θα μπορούσε να επέλθει για την Τουρκία και με βάση «το μοντέλο κυρώσεων της Ρωσίας, για το ουκρανικό ζήτημα», κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε υλοποιηθεί με αυτοματισμούς, αλλά προοδευτικά.

Εφοδιασμένη με τη στήριξη σημαντικών κρατών-μελών στην άτυπη συνάντηση του Σιμπίου, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ελλάδα, τη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και την τοποθέτηση της Φεντερίκα Μογκερινί, η Λευκωσία αναμένεται να επιδιώξει κλιμάκωση των υποδείξεων της ΕΕ και την οικοδόμηση ενός πλαισίου που θα φέρει την Άγκυρα αντιμέτωπη με ουσιαστικό κόστος, μέσα από τα Συμπεράσματα, που θα κληθούν να εκδώσουν τα 28 κράτη-μέλη, στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι χθες, ο ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο Τσαγατάι Έρτζιγες, προσθέτοντας πως πρόκειται για θεμελιώδες αρχή στο διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Έρτζιγες δεν παρέλειψε να αναφέρει  πως τα τελικά θαλάσσια όρια καθορίζονται μόνον μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

Απειλές Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από την παράνομη εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι πρίν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.