Η πλατεία ήταν άδεια, ασύλληπτο φιάσκο των διοργανωτών της ομιλίας Τσίπρα

Κάποτε ο γνωστός τραγουδοποιός, ο μεγάλος Νιόνιος, έγραψε «η πλατεία ήταν γεμάτη με το νόημα που χε κάτι από γιορτή». Αν έβλεπε την τελευταία προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα την Παρασκευή το βράδυ θα έγραφε σίγουρα ότι η πλατεία ήταν… άδεια.

Οι παλιές καλές ημέρες του 2015, τότε που ο λαός χόρευε στους ρυθμούς της… επαναστατικής Αριστεράς που θα έφερνε την ελπίδα, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε κανονιστεί για τις 7.30 το βράδυ, όμως, εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν ούτε 200 άτομα. Λίγη ώρα μετά ο κόσμος αυξήθηκε, έγιναν 500 οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και η ομιλία ξεκίνησε γύρω στις 9 με τον κόσμο να είναι λίγος, μόλις που γέμιζε το χώρο μπροστά από τον μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο από την πλατεία Συντάγματος.

Η σκηνοθεσία, βεβαίως, στα… καλύτερά της, έδειχνε ότι ο Τσίπρας μιλούσε σε μιλιούνια, όμως, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Τα βίντεο αδιάψευστος μάρτυρας μιας από τις πιο αποτυχημένες συγκεντρώσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί βεβαίως το «Βατερλώ» στο Πασαλιμάνι όπου ο κόσμος ήταν λιγότερος από αυτόν που συγκεντρώθηκε για να ακούσει τον Γιάννη Μώραλη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην εκδήλωση του «Πειραιάς Νικητής».

Μόνο στο Ηράκλειο θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια αξιοπρεπή συγκέντρωση. Όμως. το Σύνταγμα ήταν η χαριστική βολή για ένα κόμμα που γιγαντώθηκε στη φωτιά των κινημάτων και των Αγανακτισμένων στις πλατείες και που τώρα δεν μπορεί να συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες για να ακούσουν τον πρωθυπουργό.

 

Είναι σίγουρο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο καλά μετά από το φιάσκο στο Σύνταγμα όπου το σύνθημα «ήρθε η ώρα των πολλών» φάνταζε παράταιρο με τη συγκέντρωση των λίγων.

Και σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες σε όποιον διοργάνωσε αυτή τη συγκέντρωση, σε όποιον είπε στον Τσίπρα να τολμήσει να κάνει ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο δείχνουν τι ακριβώς έγινε. Το πολύ 3 με 4 χιλιάδες άτομα πήγαν να δουν τον πρωθυπουργό σε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του.

Μόνο από τα Λουλουδάδικα μέχρι το πάρκινγκ της Βουλής υπήρχε κόσμος, αλλά και μεγάλα κενά στη Λεωφόρο Αμαλίας.

Καθυστέρησε 1,5 ώρα να ξεκινήσει την ομιλία του, ελπίζοντας ότι θα έρθει κόσμος, με αποτέλεσμα να εκνευρίσει τον κόσμο. Ειδικά τους ηλικιωμένους που πήγαν και τελικά δεν τους κρατούσαν τα πόδια τους. Η ομιλία του κινήθηκε όπως ακριβώς περίμεναν όλοι, σε υψηλούς τόνους αλλά χωρίς αυτό να περνάει και στον κόσμο.

Χειροκροτήθηκε ελάχιστα, τα συνθήματα ήταν άνευρα, ο κόσμος έδειχνε την απογοήτευσή του για την αποτυχημένη συγκέντρωση. Ακόμη κι όταν τέλειωσε η ομιλία του και πήγε να φύγει, ξαναγύρισε σαν… ροκ σταρ για να ζητήσει τη στήριξη της Δούρου, του Ηλιόπουλου και των άλλων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ήταν φανερό ότι πλέον δεν ενέπνεε.

Οποιος μπορεί να κάνει συγκρίσεις με τις συγκεντρώσεις του 2015, ειδικά με εκείνη για το δημοψήφισμα του Ιουνίου μπορεί να καταλάβει για το πόσο αποτυχημένη ήταν αυτή η συγκέντρωση.

Αν ο λαός της Αθήνας μίλησε τότε είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδοκιμαστεί πριν ανοίξουν οι κάλπες. Και θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο πρωθυπουργός ότι πλέον οι μέρες της αφθονίας του είναι μετρημένες.

Είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, παραίτηση και απογοήτευση. Το Σύνταγμα ήταν… σάλπισμα ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

               Κείμενο, φωτογραφίες in.gr