Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις «παροχές» Τσίπρα – 5 δισ. το κόστος

Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό, πλην όμως, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις «παροχές» Τσίπρα και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο καλά κρατούν. Σε 5 δισ. υπολογίζεται το κόστος των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης.

Εξάλλου οι υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώνουν το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως 2023 προκειμένου να σταλεί σε θεσμούς και Βουλή μέσα τις επόμενες εβδομάδες.

Αμέσως μετά τις εκλογές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους σκληρούς των θεσμών για το αφορολόγητο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν είχε αναφερθεί στην ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο.

Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις. Αν γίνει αποδεκτό και το αίτημα της κυβέρνησης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,%% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ τότε θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα το 2020 αφού το δημοσιονομικό κόστος των 1,9 δισ. ευρώ θα έχει καλυφθεί με την εγγύηση που θα έχει δώσει η Ελλάδα μέσω της «προεξόφλησης» των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τι θα φέρει η περικοπή του αφορολογήτου

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επί συνόλου 5,3 εκατομμυρίων θα κληθούν να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 εάν μειωθεί δραστικά,όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση,το υφιστάμενο σήμερα αφορολόγητο όριο.

Ο συνδυασμός συγκεκριμένων διατάξεων θα έχει ως συνέπεια το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες να μειωθεί ως εξής:

  • Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
  • Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
  • Για οικογένεια με δυο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
  • Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
  • πηγή:in.