Ανησυχία θεσμών για «τρύπα» στα έσοδα λόγω 120 δόσεων

«Τρύπα» στα φορολογικά έσοδα δημιουργούν οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων που αφορούν στις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φετινή υστέρηση από τα κρατικά έσοδα λόγω των ρυθμίσεων είναι πολύ πιθανό να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση της θέσπισης των ρυθμίσεων, ειδικά αυτής προς τις εφορίες ήταν ουσιαστικά μια μονομερής κίνησης από την πλευρά της κυβέρνησης με καθαρά προεκλογική και ψηφοθηρική πρόθεση.

Δυσφορία εκφράζεται όμως και για την παροχή της «13ης σύνταξης», από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε στο τελευταίο Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για το πακέτο παροχών που δόθηκε θέτουν σε αμφισβήτηση την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Στις Βρυξέλλες συντάσσουν ήδη την νέα Έκθεση Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης της χώρας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου βάζοντας στο ζύγι για όλες τις παροχές των τελευταίων ημερών.

Η έκθεση των θεσμών θα επιχειρήσει μια αποτύπωση των συνεπειών αυτών και αν διαπιστωθεί υστέρηση αντί αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ όπως ισχυρίστηκε στη Βουλή ο υπουργος Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ανοίγει «τρύπα» που μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ. Και αυτή θα προστεθεί τότε στο κόστος των 830 εκατ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές και λοιπές παροχές (για 13η σύνταξη κλπ), ανεβάζοντας το κόστος πολύ πάνω από το προβλεπόμενο υπεπρλεόνασμα των 1,1 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογιστούν τυχόν άλλες «έξτρα» απαιτήσεις δαπανών για αναδρομικά από δικαστικές αποφάσεις, για εκκρεμείς απλήρωτες συντάξεις ή και διεθνείς αναταράξεις για τις οποίες ανησυχούν ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

πηγή:in.gr