Επιφυλάσσεται η Προεδρία της Δημοκρατίας για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Όπως είναι γνωστό ό,τι σκοπεύει να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει επισήμως η θητεία του σημερινού Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πέππα και της νυν εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

ΝΔ : Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία επέκρινε σφόδρα, η ΝΔ έστρεψε το ενδιαφέρον της στο τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

Συγκεκριμένα, η ΝΔ τόνισε: «Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Από τον δικαστικό κλάδο και μάλιστα από την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου προέρχονται και οι δύο γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί, που επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη θα διαδεχθεί τη νυν εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κα Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστική  λειτουργός και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη – ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Για τη θέση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε συγκεντρώσει  15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κυρία Κοκοτίνη   γεννήθηκε το 1954, στο παρελθόν είχε εκλεγεί με τη ψήφο των συναδέλφων της στη διοίκηση του Εφετείου της Αθήνας, ενώ πριν από λίγες μέρες  ήταν πρόεδρος στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ανακοίνωσε τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Τζανακόπουλος

Στην ανακοίνωση των αλλαγών στον Άρειο Πάγο προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία υπήρξαν ηχηρές αντιδράσεις από μερίδα υπουργών.

«Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου.

«Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση, ενώ η άρνησή της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, «όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και τον νόμο».

Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί:

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κυρία Ειρήνη Καλού,

Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη

και Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυρία Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.

«Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά τη διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες.

 

πηγή:in.gr