Αλβανία : Επιμένει στον αποκλεισμό Μπελέρη και απαντά στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας αντέδρασε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο εξέφρασε προχθές την ανησυχία του για τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία , αναφερόμενο στην περίπτωση του Φρέντυ Μπελέρη, του οποίου η υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Χειμάρρας απορρίφθηκε από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

«Οταν έχουν καταδικαστεί»

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, επικαλούμενο αλβανικά μέσα ενημέρωσης, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, έχει απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Αλβανία, επικαλούμενη το γεγονός ότι η αλβανική νομοθεσία απαγορεύει σε άτομα, για περίοδο 10 ετών, να θέτουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου μονάδας τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν έχουν καταδικαστεί με τελική απόφαση των αλβανικών δικαστηρίων.

Οσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως εξηγήσαμε σε περιπτώσεις προηγούμενων δηλώσεων για το ίδιο θέμα, το κράτος δικαίου ισχύει για όλους τους πολίτες της Αλβανίας, είτε είναι Αλβανοί είτε εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας ή άλλων μειονοτήτων, χωρίς διάκριση και αποκλεισμό».

«Προτεραιότητα στον διάλογο»

Και το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας καταλήγει:

«Η στρατηγική εταιρική σχέση και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και ο συνεχής διάλογος για να ξεπεραστούν τα διμερή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Μπελέρης: Η απόφαση είναι πολιτική

Ο Φρέντυ Μπελέρης είχε δηλώσει προχθές ότι για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο:

«Το Συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή μου. Η απόφαση είναι πολιτική. Η καταδίκη είναι του 2006, για μια πράξη του 2003, όπου δεν είχα προβεί σε συνθήματα αντεθνικά. Είχα κάνει ένα δημοσίευμα σε εφημερίδα και είχα βοηθήσει συμπατριώτες μου να έρθουν να ψηφίσουν στην Αλβανία. Θα απευθυνθώ στο Δικαστήριο του Στρασβούργου».