Γιατί οι αγορές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

Για άλλη μια φορά οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αλλαγή κυβέρνησης, κάτι που προεξοφλεί ραγδαίες πολιτικές αλλαγές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της προηγούμενης Κυριακής καθώς και η άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε αισιοδοξία στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα «πάρτι» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι αποδόσεις των ομολόγων να κάνουν βουτιά.

Είναι γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια φιλικότερη προς τις επενδύσεις κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία η οποία θα προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Οι αγορές, λοιπόν, δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΝΔ γιατί προεξοφλούν ότι:

  • Θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα αλλά και την περιβόητη ανάπτυξη στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει «βαλτώσει»
  • Θα δώσει ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου οι επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν απογοητευτικές ιδίως σε εμβληματικά έργα
  • Θα αντιμετωπίσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα των τραπεζών και πρωτίστως αυτό των «κόκκινων» δανείων.

Από την άλλη, οι αγορές δεν επιθυμούσαν μακρά προεκλογική περίοδο, ούτε πολιτικές αναταράξεις που θα δημιουργούσαν δυσάρεστες εξελίξεις για την αδύναμη ελληνική οικονομία.

Μιλούν τα νούμερα

Οι ξένοι επενδυτές διακρίνουν ότι, η πολιτική αλλαγή, στην οποία ποντάρουν, αρχίζει να συντελείται.

Έτσι, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι περιόρισαν τις αποδόσεις τους κατά 11,5% έως 14,5%, με το 5ετές ομόλογο της χώρας μας να έχει πλέον χαμηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο ιταλικό: 1,786% έναντι 1,846%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης, ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό 10ετές ομόλογο μειώθηκε χθες στις 311 μονάδες βάσης από 348 μονάδες μία εβδομάδα νωρίτερα.

Παράλληλα, τα εβδομαδιαία κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφθασαν το 12,86%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 830,46 μονάδες και να συνεχίζει την ανοδική πορεία, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα.

Οι διεθνείς οίκοι

Οι διεθνείς οίκοι άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα στη χώρα, πιστεύοντας ότι η οικονομία θα πάρει εκείνο το καύσιμο που της στέρησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της υποστηρίζει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εξελίξεις, όπως η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που θα οδηγήσουν σε ώθηση της οικονομική ανάπτυξη, γίνεται αντιληπτό ότι το κλίμα ευφορίας απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να διατηρηθεί και να οδηγήσει ακόμη και σε έκτακτες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Επίσης η JP Morgan αναφέρει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους:

  • Πρώτον, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%.
  • Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι απόπειρες του κ. Τρίπρα να ενισχύσει τη στήριξη προς το πρόσωπό του, αναφέρει η JP Morgan, μέσω δημοσιονομικών παροχών (συμπεριλαμβανομένων και περικοπών στον ΦΠΑ) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκνευρισμό στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο.

πηγή:in.gr