ΓΝΩΜΗ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και τις εθνικές εκλογές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ήττα των Ευρωεκλογών, στην διάσταση που προσέλαβε των 9 συν μονάδων διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν μη αναμενόμενη για το ΣΥΡΙΖΑ. Φταίνε, γι αυτό οι δημοσκόποι του;  Σίγουρα δεν μέτρησαν σωστά. Αλλά δεν φταίνε αυτοί για το 23,76%.  Για το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, φταίει η Κυβέρνηση. Και  ο Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί να βρέθηκαν σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα και κυρίως το επικοινωνιακό του επιτελείο. Μπορεί να αλλάζουν εταιρείες δημοσκόπησης και επικοινωνίας, μπορεί να μετακομίσουν από το Μέγαρο Μαξίμου στην πλατεία Κουμουνδούρου. Όλα αυτά, όμως, δεν θα λύσουν το πολιτικό πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυριανών επαναληπτικών, αλλά και των εθνικών εκλογών.  

Το γνωρίζει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Γι αυτό και φοβάται δεύτερη συντριβή. Σε μία κρυφή –απέλπιδα- προσπάθεια να αποφύγει ή, έστω, να μετριάσει- την «συντριβή εν όψει» διαμορφώνει κλίμα ακραίας πόλωσης στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες.  Οι αλλαγές στον Άρειο Πάγο, είναι μόνον η εισαγωγή στο σίριαλ: «Στα κάγκελα». Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη «επεισόδια» που θα ανεβάσουν τα ντεσιμπέλ στα ύψη!

Είναι αυτό συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά και του συνόλου του υπουργικού Συμβουλίου, παρά τις κάποιες διαφοροποιήσεις που ακούστηκαν και που –πριν αλέκτωρ λαλήσει- έσπευσαν οι ίδιοι οι «διαφωνούντες» να τις μισο-πάρουν πίσω… Η καρέκλα, βλέπετε…

Και ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απασχολεί η ήττα καθεαυτή, αναλώνονται όλοι στο «τι έφταιξε» και ο δημοσκόπος του Μαξίμου  δεν την προέβλεψε σε όλη της την έκταση! Θαρρείς και το ζητούμενο από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν να χάσει με 3% διαφορά!  Για να μπορεί να το παρουσιάσει ως «ευτυχή ήττα»;

Να ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι παραμένει «ο δεύτερος πόλος» στο …δίπολο;;; (σ.σ. Αυτό μου θυμίζει το μαθητή γυμνασίου που πήγε το μεσημέρι στο σπίτι του χαρούμενος και εξηγώντας την αιτία της χαράς του είπε πως ήρθε δεύτερος στον αγώνα δρόμου που κάνανε στο σχολείο. Ανυποψίαστος ο πατέρας ρώτησε: Πόσοι τρέχατε; Και ο γιός απάντησε αφοπλιστικά: Δύο!).

Ωστόσο, άσχετα από το ευτράπελο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολιτική που συνειδητά επέλεξε να ακολουθήσει την τετραετία και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να απογοητεύσει και να απομακρύνει από το κόμμα τη λεγόμενη «Μεσαία Τάξη». Τη «ραχοκοκαλιά» του εκλογικού Σώματος. Η τάξη αυτή, είναι η περισσότερο κακοπαθημένη, από τα τρία μνημόνια, κοινωνική ομάδα. Τα δύο πρώτα μνημόνια της χάλασαν την καλοπέραση στην οποία είχε εθιστεί τα τελευταία δεκαπέντε –προ μνημονίων- χρόνια.

Ιδιαίτερα η επιβολή, για πρώτη φορά, -Σεπτέμβριος 2011 του περίφημου «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ («Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων») καθώς και η αντικατάστασή του από τονΕνιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ΕΝΦΙΑ, είχαν εξοργίσει τη Μεσαία Τάξη (που έγιναν δανειακοί ιδιοκτήτες). Και στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ακριβώς στην κατάργηση του επαχθούς αυτού φόρου, οικοδομήθηκε η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να διακηρύσσει ότι, εάν εκλέγονταν, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, (τον άδικο, όπως τον έλεγε) φόρο και, με ένα νόμο τα μνημόνια.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο ΕΝΦΙΑ, όπως και τα μνημόνια, συνόδευσαν την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις προ ολίγων μηνών βγήκαμε από αυτά, διατηρήσαμε, όμως, και τον ΕΝΦΙΑ,  και τα μεγάλα πλεονάσματα,  και τη δημόσια περιουσία υποθηκευμένη (ουσιαστικά) για 99 χρόνια, και η οικονομική πολιτική γίνεται κάτω από την επίβλεψη και την έγκριση των «θεσμών», όπως μετονομάστηκε η «τρόϊκα»…

Στην θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος -αντί απαλλαγής-  βίωσε τα Capital Controls, την απώλεια του ΕΚΑΣ, την φυγή μισού εκατομμυρίου νέων στο εξωτερικό, την ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, το ξεπούλημα αεροδρομίων, λιμανιών κλπ. κλπ. Αυτά –και πολλά άλλα- ως πρόσθετη επιβάρυνση στα προηγηθέντα δύο μνημόνια.

Ποιοι υπέστησαν όλα αυτά; Κυρίως η Μεσαία Τάξη και οι κοινωνικά πιο ευάλωτοι Έλληνες, οι Συνταξιούχοι.

Μα δεν έκανε τίποτα καλό ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια; Ασφαλώς και θα έκανε. Ό,τι έκανε, όμως, χάθηκε μέσα στο εθνικό ναυάγιο της  “Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας,  μοίρασε ελπίδα προς κάθε πικραμένο, για να κερδίσει τις εκλογές,  και η ελπίδα δεν ήρθε.  Και αυτό («αυταπάτη» το είπε ο κ. Τσίπρας για να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων, αντί να ζητήσει συγνώμη) δεν του το συγχωρούν!

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα χάσουν και τις εθνικές εκλογές. Όπου κι αν «στήσουν» το επικοινωνιακό τους στρατηγείο και με όποιους κι αν το στελεχώσουν. Δεν διαθέτουν πλέον «κεφάλαιο» για να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των μη αριστερών ψηφοφόρων.

Και πολύ φοβόμαστε, πως όσο θα κορυφώνει την αντιπαράθεση, όσο θα ξεπερνά τα εσκαμμένα, όσο θα πολώνει το κλίμα, όσο θα επισείει τον ανύπαρκτο σήμερα «μπαμπούλα της δεξιάς», όσο θα καταστροφολογεί για την «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική» ) τόσο οι γελασμένοι της μεσαίας τάξης θα πεισμώνουν στην απόφασή τους να στείλουν το ΣΥΡΙΖΑ στην εφεδρεία…

Μέχρι, τουλάχιστον, να μετανιώσει για τα καμένα, τα πνιγμένα, τα αυτοχειριασμένα και τα εκπατρισμένα και επί των ημερών του παιδιά…

Μέχρι να μάθει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας.

Μέχρι να μάθει να ζητάει συγγνώμη.

Αλλά, δυστυχώς, η αλαζονεία του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος» δεν τους το επιτρέπει.