Οι 5 μεγάλοι Δήμοι και οι 7 Περιφέρειες που εκλέγουν σήμερα νικητή

Το ενδιαφέρον των σημερινών εκλογών στρέφεται στις κρίσιμες αναμετρήσεις στον β’ γύρο για 5 μεγάλους Δήμους της χώρας και 7 Περιφέρειες.

Τα φώτα στρέφονται στην Περιφέρεια Αττικής όπου ο υποψήφιος της ΝΔ, Γιώργος Πατούλης αντιμετωπίζει την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και νυν περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Στον α γύρο ο Γιώργος Πατούλης ήρθε πρώτος με ποσοστό 37,63% και η Ρένα Δούρου ακολούθησε με ποσοστό 19,71%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναμετρούνται ο νυν περιφερειάρχης και εκλεκτός της Πειραιώς, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έλαβε 34,36% και ο «αντάρτης» Χριστόδουλος Τοψίδης, που έλαβε 30,61%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου διεκδικεί την επανεκλογή της έχοντας ως «προίκα» τη στήριξη του κόμματός της και το 30,60% του α΄ γύρου, ενώ ο αντίπαλός της, ανεξάρτητος με δεξιές καταβολές, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έλαβε 24,36%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, που έχει τη στήριξη της ΝΔ, και έλαβε 36,96% φιλοδοξεί να διαδεχτεί τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος πήρε το 32,93% των ψήφων και διεκδικεί την επανεκλογή του με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Στα Ιόνια Νησιά, από την ΝΔ η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία κέρδισε ποσοστό 29,50% την πρώτη Κυριακή, αντιμετωπίζει τον νυν περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος έλαβε το 22,16% των ψήφων.

Τον θώκο της Περιφέρειας Πελοποννήσου διεκδικεί εκ νέου ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης, ο οποίος με το 34,09% απέκτησε βραχεία κεφαλή τον α΄ γύρο έναντι του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, και την περασμένη Κυριακή έλαβε 33,60%.

Τον Κώστα Μπακογιάννη στη θέση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας επιθυμούν να διαδεχτούν ο εκλεκτός της ΝΔ, Φάνης Σπανός, ο οποίος έλαβε 39,71% και ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, που προτιμήθηκε από το 23,84% των ψηφοφόρων.

Στον Δήμο της Αθήνας ο «γαλάζιος» Κώστας Μπακογιάννης, που την περασμένη Κυριακή κατάφερε να αποσπάσει το 42,65% των ψήφων και ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,98% θα μονομαχήσουν στο β’ γύρο.

Αντίθετα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης η μάχη είναι «ενδοοικογενειακή», καθώς διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη θα είναι ή ο Νίκος Ταχιάος (22,40%), που αποτελεί επιλογή της ΝΔ, ή ο ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, Κωνσταντίνος Ζέρβας (14,93%).

Στην Πάτρα ο προερχόμενος από το ΚΚΕ νυν δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης διεκδικεί την επανεκλογή του, καθώς στον α΄ γύρο έλαβε το 40,60% των ψήφων, ενώ αντίπαλός του είναι ο ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,01%.

Την επανεκλογή του διεκδικεί και ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, καθώς προτιμήθηκε από το 45,34% των συμπολιτών του, ενώ αντίπαλός του είναι ο Νίκος Βλαχάκος, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ και πριν από μία εβδομάδα έλαβε ποσοστό 27,13%.

Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης αναμετρούνται ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επί τρεις συνεχόμενες θητείες (2003-2014) δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κουράκης, που έλαβε το 36,71% και ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός που απέσπασε το 24,12% των ψήφων.

Πηγή: skai.gr